İBB yasak olmasına rağmen işçileri kamyonetle taşıyor

İBB yasak olmasına rağmen işçileri kamyonetle taşıyor

Kamyon, kamyonet ve römorklarda yolcu taşınması, yüksek risk nedeni ile yasaklanmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, bünyesinde çalıştırdığı işçileri kamyonetle taşıyor.

İstanbul Maltepe'den yola çıkan, sahil yolu ve Bağdat Caddesi'nden ilerleyen kapalı kasa kamyonetin, arka kısmında kimisi ayakta kimisi yere oturarak 8-9 işçi taşıması diğer sürücüler tarafından hayretle karşılandı. 41 VE 151 plakalı kamyonetin üzerinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yazmasıda İBB'nin işçilere verdiği değeri anlatıyordu.

Gerek Bakanlar Kurulu'nun “personel servis hizmet yönetmeliği” gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nün (UKOME) “personel taşımacılığı yönetmeliği” ve kamyon, kamyonet ve römorklarda personel taşınmasını yasaklamaktadır. Her iki yönetmelikte personel taşıyacak olan araçlardan ve sürücülerinden yerine getirilmesi gereken bir çok şart istemektedir. Buna rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün bu şartları taşımayan kapalı kasa, yük taşımacılıkta kullanılan kamyonetle işçi taşıması İBB'nin bir ayrıcalığımı var sorusunu gündeme getirdi.

Konuyla ilgili olarak Aydınlık gazetesinin görüştüğü İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilisi, böyle bir taşımacılığın olamayacağını belirterek, bu tür aracın denetimlere rast geldiği taktirde aracın bağlandığını ve çok ağır para cezası kesildiğini belirtti.

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ise yaptığı açıklamada “Araçların personel taşımacılığı yapması için belirli şartları ve kuralları vardır. Bu kurallara her kurumun uyması gerekir. Kimse insanların can güvenliğini tehlikeye atamaz. Hele söz konusu, bu kuralları koyanİBB ise iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırması gerekir“ dedi.

İBB, CHP li Meclis ve Ulaşım Trafik Komisyonu Üyesi Yunus Can ise “bu tür taşımacılık yasaktır, fakat İBB ve kendisine çalışan taşeron firmaları hiçbir kural tanımıyorlar.” dedi

Derya Derviş

Aydınlık

istanbul büyükşehir belediyesi