Jeffrey'den münbiç açıklaması

"Astana'nın fişini çekmemiz lazım" diyen ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Ankara'daki temasları sona erdi. Temaslarda, Ankara "ABD- PYD ilişkisi sona ermeli, gözlem noktalarından vazgeçilmeli" uyarısında bulundu. Jeffrey ise görüşmelerin ardından Astana sürecini bu kez Suriye Cumhurbaşkanı Esad üzerinden hedef aldı, gözlem noktaları için "hedef taciz atışlarını sona erdirmek" iddiasında bulundu.

"Astana, PKK/PYD" ajandasıyla geldi, Ankara "gözlem noktası" uyarısı yaptı.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Ankara'da önemli temaslarda bulundu.

Jeffrey önce Dışişleri Bakanlığı heyetiyle görüştü. Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu’nun üçüncü toplantısı yapıldı. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada iki ülke arasında gerilime neden olan Menbiç yol haritasına ilişkin vurgu yapıldı. Tarafların yıl sonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt ettikleri belirtildi.

Özel Temsilci ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi. Görüşmede Akar Jeffrey'e net uyarılar yaptı.

Jeffrey bu uyarıların ardından Beştepe'de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la görüştü. Alınan bilgiye göre görüşmede, Menbiç'teki yol haritasının Fırat'ın doğusunda da uygulanması için ortak çalışılması gündeme geldi.

Jeffrey'in görüşmenin ardından yaptığı açıklamalar ise dikkat çekti. Önce bir kez daha Suriye Cumhurbaşkanı Esad üzerinden Astana sürecini hedef aldı, "En güçlü şekilde inanıyoruz ki sürecin ilerlemeyişinin sorumlusu rejim" ifadelerini kullandı.

Jeffrey, Ankara'nın uyarısını yaptığı Suriye'deki gözlem noktalarının kurulması konusunda da PKK/PYD'yi kastederek "taciz atışlarını engellemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD-PKK ilişkisiyle ilgili de "IŞİD'le mücadele ediyoruz" söylemini yineleyen özel temsilci, "SDG ile DAEŞ'e karşı çalışmamız, kuzeydoğunun insanlarıyla geçici ve taktiksel nitelikte" diye konuştu.

Jeffrey, Gaziantep'te temaslarda bulunmak üzere Ankara'dan ayrıldı. ABD Suriye Özel Temsilcisinin, Türk askerlerle Menbiç'te ortak devriye konusunda eğitim alan Amerikalı askeri yetkililerle bir araya geldiği ifade ediliyor.

ulusal.com.tr

abd suriye