İşte madde madde kanıtlar!
Aydınlık'ın Fırat Çakıroğlu haberi büyük yankı yarattı. Ege Üniversitesi ise haberle ilgili 2 ayrı açıklama yayınladı. Açıklamadaki ifadeler haberi net şekilde doğruladı. Nurullah Semo’nun atılma kararının tarihi: 16 Şubat 2017.
AYDINLIK Gazetesi’nin dün manşetten verdiği “Katil zanlısının cezasını kaldırdı” başlıklı haber, kamuoyunun gündemine bomba gibi düştü. Haber, Ege Üniversitesi’ni karıştırdı. Ülkücü camiayı ayağa kaldıran haber sosyal medyada da yoğun ilgi gördü. “Fırat Çakıroğlu” konu başlığı Türkiye gündemine 4. sıradan girdi ve en çok konuşulan konulardan biri oldu. MHP ve Ülkü Ocakları yöneticisi birçok kişi, Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun katil zanlısının öğrencilikten atılma kararının kaldırılmasına tepki gösterdi.
ÜNİVERSİTE AYAKTA
Haber, Ege Üniversitesi’ndeki ülkücü öğrencileri de ayağa kaldırdı. Ülkücü öğrenciler, sabah saatlerinden itibaren Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile yoğun görüşme trafiğine başladı. Ege Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Mehmet Tok’un, haberin yayınlanması üzerine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu ve üniversite genel sekreteri Zafer Gücin ile görüştüğü öğrenildi. Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin de haber üzerine tartışmaya müdahil olduğu ve gelişmeleri anbean takip ettiği belirtildi.
REKTÖRLÜKTEN İKİ AÇIKLAMA
Ege Üniversitesi Rektörlüğü, haberle ilgili öğleden sonra iki ayrı açıklama yaptı. İlk açıklama internet sitesinde yer aldı. Açıklamada, haberin “gerçeğe aykırı ve yasal dayanaktan yoksun” olduğu iddia edildi. Ajanslara geçilen ikinci açıklama ise daha ayrıntılıydı. Bu açıklama, haberdeki bilgileri yalanlamaya çalışırken doğruladı.
ONAMA TARİHİ
16 ŞUBAT 2017 Rektörlük, PKK’lı Nurullah Semo hakkındaki soruşturmanın henüz karara bağlanmadığını iddia etti. Ancak Semo hakkındaki ceza, 16 Şubat 2017 tarihinde rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun adına rektör vekili Prof. Dr. Handan Ak tarafından Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi aracılığıyla elektronik imzayla imzalanarak onandı. Yani rektörlüğün açıklamasının bu bölümü gerçeği yansıtmıyor. Komisyonun rapor hazırladığı ve henüz karar verilmediği iddiasının gerçekdışı olduğu, 16 Şubat 2017 tarihli onama kararı ile net şekilde ortaya çıktı. Açıklamada yer alan “günümüze kadar verilmiş bir karar bulunmamaktadır” ifadesi de aynı şekilde doğru değil.
KOMİSYON DEĞİŞTİRİLDİ
Rektörlüğün açıklamasında, “soruşturma komisyonunu değiştirmemiş olup” ifadesinin hemen ardından aynı cümlede “önceki komisyonun verdiği teklif görüşülecektir” deniliyor. Bu ifade de, eski rektör Hoşcoşkun döneminde kurulan soruşturma komisyonunun dağıtıldığını ortaya koydu. Rektörlüğün bu açıklaması dünkü haberde yer alan “soruşturma komisyonunun Beril Dedeoğlu göreve başladıktan hemen sonra dağıtıldığı” bilgisini net bir şekilde doğruladı.
HANİ KARAR YOKTU?
Haberde, Komisyon’un Çakıroğlu’nun katil zanlısı Nurullah Semo ile birlikte 30 öğrenciye ceza verildiği bilgisi yer almıştı. Rektörlük açıklamasında “Komisyon karar vermedi” deniyor. Fakat aynı açıklamada “30 civarında öğrenciye ceza verildiği” kabul ediliyor. “Bu öğrencilerin büyük bir kısmının idare mahkemelerinden aldıkları kararlarla cezalarını kaldırttıkları” belirtiliyor. Karar yoksa cezalar İdare Mahkemesine nasıl gitti? Gerçek şu: Terör suçu işledikleri gerekçesiyle 30 öğrenciye uzaklaştırma cezası ve Nurullah Semo’nun atılma kararı aynı komisyon tarafından alındı ve aynı tarihte onandı.
BİLGİLER TEKRAR EDİLİYOR
Aydınlık’ın dünkü haberinde, üniversite yönetimiyle ilgili önemli bilgilere yer verilmişti. Haberde, YÖK denetçilerinin 2016 yılı Aralık ayında Ege Üniversitesi’ne gelerek, Fırat Çakıroğlu’nun katil zanlısı Nurullah Semo ve PKK eylemlerine katılan diğer öğrenciler hakkında neden işlem yapılmadığı konusunu gündeme getirdikleri belirtilmişti. Denetçilerin girişimi üzerine kurulan soruşturma komisyonunun Ocak 2017’de PKK’lı Nurullah Semo’yu öğrencilikten atma kararı aldığına, diğer 30 civarında öğrencinin de çeşitli cezalar aldığına haberde yer verilmişti. 1 Mart 2017 tarihinde vekaleten rektörlüğe atanan Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun göreve başlar başlamaz soruşturma komisyonunu dağıttığı ve Nurullah Semo hakkındaki kararı kaldırttığı bilgisine yer verilmişti.
SORULARI YANITSIZ BIRAKTI
Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, Aydınlık gazetesinin gündeme getirdiği bilgilerin bir tanesine bile somut yanıt verilmedi. Ege Üniversitesi Hukuk Müşaviri Av. Reyhan Demir ile bu kapsamda görüşme talebimize de yanıt verilmedi.
REKTÖRLÜĞE SORULAR
Aydınlık, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ve Av. Reyhan Demir başta olmak üzere yetkililere soruyor:
1- Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun katil zanlısı PKK’lı Nurullah Semo 6 Mayıs 2017 tarihi itibariyle öğrenciniz midir, değil midir?
2- 16 Şubat 2017 tarihli ve Nurullah Semo’nun üniversiteden atılma cezası aldığı karar var mıdır, yok mudur?
3-Ege Üniversitesi Rektörlüğü neden iki ayrı açıklama yapma ihtiyacı duymuştur?
4-YÖK denetçilerinin 2016 Aralık ayında üniversiteye geldiği; eski rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, eski rektör yardımcısı Atilla Silkü, personel daire başkan vekili Ender Uslu, hukuk müşaviri Av. Reyhan Demir ve 16 yönetici hakkında Fırat Çakıroğlu’nun öldürülmesi ve sonrasında olayın araştırılmasındaki ihmal nedeniyle ifade verdiği doğru mudur?
5-YÖK denetçilerinin 2016 Aralık ayında ifade işlemleri sonrasında, Fırat Çakıroğlu’nun katil zanlısına soruşturma komisyonunun oy birliğiyle öğrencilikten atılma kararı verilmiş midir?
6- Hukuk müşaviri Av. Reyhan Demir, olayın olduğu dönemden bu yana “mahkemenin sonucunu bekleyelim, kamera görüntülerinde bıçaklama net olarak görünmüyor, Çakıroğlu kan kaybından ölmüş” gibi gerekçelerle PKK’lı Nurullah Semo’nun üniversiteden atılma kararına karşı çıkmış mıdır, çıkmamış mıdır?
7-Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 1 Mart 2017’de göreve başladıktan hemen sonra öğrenci disiplin soruşturmaları komisyonunu neden dağıtmıştır. PKK’lı Nurullah Semo’nun öğrencilikten atılması kararı neden kaldırılmıştır?
ulusalkanal.com.tr