ABD'den Türkiye ve İran'ı tehdit eden adım

Dünya "korona" krizi ile mücadele ederken ABD, Batı Asya'daki saldırgan siyasetini bir üst seviyeye taşıdı. Pentagon PKK/PYD'ye silah sevkiyatının yapıldığı Erbil Üssü ile İran'la gerilime neden olan Ayn el-Esad Üssüne Patriot konuşlandırdı. Barzani ile PKK/PYD'yi koruyan, Türkiye ile İran'ı hedef alan bu adıma Irak da tepkili. Bağdat'tan " onay için parlamentoya müracaat edilsin" açıklaması geldi.

ABD'den Türkiye ve İran'ı tehdit eden adım

Türkiye ve İran'a mesaj verildi. PYD'ye silah sevkiyatının yapıldığı Erbil'e ve İran ile gerilimine neden olan Ayn el-Esad'a Patriot konuşlandırıldı.

Avrupa'dan Asya'ya tüm ülkeler koronavirüsle mücadeleye kilitlendi. ABD ise salgına karşı mücadele sürerken Ortadoğu'daki saldırgan siyasetini üst düzeye taşıdı.

Son dönemde Irak'taki askeri varlığını artıran ABD son olarak bölgedeki iki kritik noktaya Patriot füze savunma sistemi yerleştirdi. Bu noktalardan biri PKK'nın Suriye kolu PYD'ye silah sevkiyatının yapıldığı merkez olan Erbil Üssü. Terör örgütü IŞİD ile mücadele adı altında 2015'ten bu yana burayı kullanan ABD üsse inen uçaklardaki askeri malzemeleri Suriye'ye gönderiyor. 3 binin üzerinde ABD askerinin olduğu belirtilen üste Barzani peşmergeleri ile bazı yerel unsurlarının da eğitildiği belirtiliyor.

Patriotun konuşlandırıldığı bir diğer nokta ise Bağdat'ın 160 kilometre batısında bulunan Ayn el-Esad Askeri Üssü. 1.500'ün üzerinde Amerikan askerinin bulunduğu üs İran ile Ocak ayında gerilime neden olmuştu. İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani suikastının öncesinde söz konusu üsten havalanan dronelar, 28 Haşdi Şabi unsurunu öldürmüştü.

Süleymani suıkastının ardından İran Aynel Esed Üssündeki ABD hedeflerini vurmuştu.

Üs, aynı zamanda Washington için sembolik önem de taşıyor. ABD Başkanı Donald Trump Aralık 2018'de ziyaret ettiği Ayn el Esad'ın inşası için çok para harcadıklarını belirtmişti. Irak'ın bu parayı ödemesi gerektiğini savunan Trump "Bizim orada aşırı derecede pahalı bir hava üssümüz var. Bize bu parayı vermedikleri sürece burayı terk etmeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Patriotların yerleştirildiği haberini Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson da doğruladı. Robertson, bu konuda Irak’lı yetkililerle koordinasyon halinde olduklarını öne sürdü.

Ancak Bağdat ABD'nin adımına tepkili. Bu kapsamda Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin 2 Şubat'ta ABD Savunma Bakanı Mark Esper'e yazdığı mektup sosyal medyada yayımlandı.

Abdulmehdi mektupta "Patriot sisteminin kullanılması Irak'taki yabancı güçleri savunma ve koruma değil, bunun tersi (savaş) olarak algılanır" ifadelerini kullandı.

Abdulmehdi "Bu konuyu yeni kabine kurulana kadar ertelemenizi istiyoruz veya onay için parlamentoya müracat edilsin diyoruz" açıklamasında bulundu.

ulusal.com.r

abd türkiye iran