Dut çullaması nasıl yapılır?

Erzurum’un yöresel lezzetlerinden “dut çullaması”, damakta bıraktığı tatla kalpleri ısıtıyor. Pratik yapılışıyla da sofraların başköşesinde yer alıyor. Tatlı niyetine tüketilse de aslında dut çullaması bir yemek. Besleyici, enerji verici ve doyuruculuğu ile de öne çıkıyor.

Yaygın tanınırlığı tatlı türü olsa da aslında o yöresine has bir yemek çeşidi.

Yurdumuzun en çetin kış şartlarına sahip Erzurum’un yöresel lezzeti “dut çullaması”... Hastalıklara karşı vücut direncini artırdığına inanılıyor. Lezzetiyle de damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

Kentin ilçelerinde yetiştirilen dut, belirlenen alanlarda toplandıktan sonra kurutulmaya bırakılıyor. Sonra toplanıp temizleniyor.

Bir kısmı evlerde "dut çullaması" olarak tüketilmek üzere ayrılıyor. Kalan kısmı da aynı amaçla işletmelere satılıyor.

Kimine göre tatlı, kimine göre yemek olarak tüketilse de hemfikir olunan tek bir özelliği var. O da, yapımının son derece kolay olması.

Islatılan kuru dut, ısıtılmış tavaya alınıyor. Ölçüsü kadar su ilave edilerek kaynatılıyor. Ardından da;

Ceviz ve fındık ile süslenerek servise hazır hale geliyor. Tadanlar adeta bir lezzet şöleni yaşıyor.

Kente gelen yerli yabancı tüm konuklar bu lezzeti tatmadan kentten ayrılmıyor.

ulusal.com.tr

erzurum