Tarımda can kaybı bitmiyor

Manisa Gölmarmara'da kahreden kazanın ardından acı bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıktı. Ücreti daha düşük olduğu için kadınların tercih edildiği mevsimlik tarım işçiliğinde sigorta, sosyal güvence gibi haklar yok. Üstelik bu işçilerin eline günlük 30 TL para geçiyor. Sayıları ise azımsanmayacak kadar çok...

Tarımda can kaybı bitmiyor

Sigortaları yok, sosyal güvenlikten mahrum günlük 30 TL ücrete hava koşullarına aldırış etmeksizin yaşamları pahasına çalışıyorlar.

Onlar Türkiye’de sayıları aileleriyle birlikte 5 milyonu aşan tarım işçileri…

Geçen yıl Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarında elma toplayan işçileri taşıyan midibüsün devrilmesiyle 18 tarım işçisi ölmüştü.

Bu yıl da Manisa Gölmarmara'da asma yaprağı toplamak için kamyonetin açık kasasında yolculuk eden 13'ü kadın 15 tarım işçisi hayatını kaybetti.

Aileleriyle birlikte 1 milyon nüfusu aşan gezici tarım işçileri, mevsimsel olarak değişik illere göç etmek zorunda kalıyor. Tarım işçileri, suyu elektriği, tuvaleti olmayan naylon çadırlarda kalıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, geçen yıl yaşanan kazanın ardından TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu kurduğunu hatırlattı.

Raporda dayıbaşı sistemi, düşük sosyo-ekonomik düzey, genç yaşta evlenme, çok sayıda ve sık aralıklarla gebelik ve doğum gibi konulara geniş yer veriliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, geçen yıl yaşanan kazanın ardından komisyonun raporunu TBMM Başkanlığı'na sunduğunu ancak hiçbir önlem alınmadığını söyledi.

HABER: BELMA YÜCEL

KAMERA: AKIN KARA