"Ulusal Kanal'ı tehditle susturamazlar"

Haziran ayaklanmasını ekranlardan gece- gündüz yansıtan Ulusal Kanal için ceza isteniyor. Kanalın sorumlu müdürü Naci Eriş hakkında 'halkı suç işlemeye tahrik' maddesinden dava açıldı

"Ulusal Kanal'ı tehditle susturamazlar"

RTÜK'ün para cezası yağmuruyla susturmaya çalıştığı Ulusal Kanal'a şimdi de Gezi davası açıldı. Haziran Direnişi'ni ekranlarında gösteren ve izlenme rekorlarıkıran kanal bu yayınları gerekçe gösterilerek "halkı suç işlemeye tahrik etmekle" suçlandı. Ulusal Kanal'ın Sorumlu Müdürü Naci Eriş hakkında 13 yıla kadar hapis cezası istendi. Aydınlık'a konuşan Eriş, açılan davayla halka gerçeği ulaştırma inancı ve devrimci duruşun hedef alındığını belirterek “AKP iktidarı gerçeklerden, gerçeğin halka ulaştırılmasından korkmaktadır” ifadesini kullandı.

“Halkın eylemlerini ekranlarımıza taşıdık” diyen Eriş, “İstanbul İstiklal Caddesi'nde başlayan ve tüm yurda yayılan eylemleri canlı canlı izleyicilerimize ulaştırmaya çalıştık. Halkın talebi neyse ekranlarımızda da onu yayınladık. Yaptığımız gazeteciliğin, televizyonculuğun en iyi örneğidir. Zaten Ulusal Kanal'ın varolma amacı da budur” diye konuştu.

Eylemlerin saatini söylemek suç sayıldı

Eriş'in “Ulusal Kanal'ın 90 saati aşan canlı yayın yapması”, “Eylemlerin yer ve saatini duyurması” ve “Habercilik refleksinin aşılması” gerekçe gösterilerek ayrı ayrı cezalandırılması isteniyor. Eriş bu suçlamalara karşılık şu soruları yöneltti: “Halk, Türkiye'nin 60'a yakın ilinde geceli gündüzlü, hiç durmadan sokaklarda taleplerini iletmiş ve eylemler yapmıştır. Bunları canlı yayınlamak mı habercilik refleksini aşmaktır? Yoksa haberciliğin ta kendisi midir? Yurttaşları izin almadan gösteri ve yürüyüş yapabilmesi Anayasal bir haktır. Peki o zaman o eylemlerin yerlerini ve saatlerini belirtmek niye suç olsun?”

Ulusal Gönüllüleri'nden çağrı

Açılan davaya ilişkin Ulusal Gönüllüleri'nden de bir açıklama geldi. Gönüllü Bürosu Sorumlusu Bilge Mutlu “Halka doğruları gösteren Ulusal Kanal'a elbette ki bu davalar açılacaktır. Ulusal Gönülleri çığ gibi büyüyerek bu saldırılara dur diyecektir” dedi.

Aydınlık