'tüsAK, tuzAK'

TÜSAK Yasa Tasarısına Karşı Sanatçılar Dünya Tiyatro Gününde Kutlamalarda Değil Eylemdeydiler

'tüsAK, tuzAK'

Dünya Tiyatro Gününü sanatçılar kutlamadılar, yerine eylem yaptılar. Devlet Opera, Senfoni, Tiyatro ve Bale Genel Müdürlüklerine bağlı 52 sanat kurumunun kapatılmasını öngören yasa tasarısına karşı sanatçılar protesto eylemindeydiler. Haşim İşçan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen sanatçılar Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) kurulmasına yönelik yasa tasarısını protesto ettiler. Sanatçıları eylemlerinde otomobil kulüplerinin üyeleri de yalnız bırakmadı. Korna çalarak sanatçılara destek veren otomobil kulüpleri, renkli görüntülere sahne oldu.

Otomobil Kulüplerinden Sanatçılara Anlamlı Destek

Ellerinde Türk bayrakları ve 'TÜSAK'a Hayır', 'Farkında mısınız? Sanat Kurumları Kapatılıyor' yazılı dövizler taşıyan sanatçılar, "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "TÜSAK'a Hayır", "Karanlığa İnat Yaşasın Sanat", "Sanata Evet", "Sanat Kurumları Kapatılamaz" sloganlarını attılar. 'Sanat Kurumlarına Sahip Çık', 'TÜSAK Geri Çekilsin' ve 'tüsAK, tuzAK' yazılı tişörtlerin dikkat çektiği eylemde sanatçılar alkışlar ve ıslıklarla yasa tasarısını protesto ettiler. 4x4 RallyRaid, Akdeniz Offroad, 07 Offroad, Lara Offroad, Antalya Klasik Otomobil Kulüpleri üyeleri de sanatçılara kornolarını çalarak destek verdi. Korna sesleri ve sloganların iç içe geçtiği eylemde renkli görüntüler meydana geldi.

Kaygı ve İsyan İçindeyiz

Sanatçı Yücel Erten tarafından kaleme alınan Dünya Tiyatro Günü alternatif bildirgesini, Antalyalı sanatçılar adında okuyan Kültür Sanat Sen Antalya Bölge Şube Başkanı Seyfi Turan, dünyanın dört bir yerinde şenliklerle kutlanan Dünya Tiyatro Günü'nde kendilerinin kaygı ve isyan duygusu içinde olduklarını belirtti. AKP Hükümetinin sanata topyekun savaş açtığını kaydeden Turan, gözdağı, baskı, tehdit, sansür, rant ve yıkımın, sanat alanları ve kurumlarının 'Alikıranbaşkeseni' olduğunu söyledi. AKP Hükümetinin sanata bakış açısını Turan şu sözlerle özetledi; "Dans beldenaşağı, heykel ucube, resim müstehcen, edebiyat sakıncalı, opera lüks, orkestra zulüm, sinema ayıp, tiyatro tehlikeli, kitaplar bomba sayılıyor."

Er Yada Geç Türkiye'de Bilim ve Sanat Özgür, Kurumları Özerk Olacak

TÜSAK yasa tasarısını idam fermanı olarak niteleyen Turan, "Adına TÜSAK denilen bir fetva ile cumhuriyetin gözbebeği sanat kurumları için idam fermanı düzenlendi. Dozerler, TOMAlar, gaz fişekleri, akrepler ve çıyanlar, özgür düşüncenin, bilimin ve sanatın kapısında nümayiş halinde" diye konuştu. Sanat Kurumlarının yok edilmesi girişimine sonuna kadar karşı duracaklarını belirten Turan, er yada geç yurdumuzda bilim ve sanatın özgür, kurumlarının da özerk olacağını belirtti. Turan; "Şunu söylemek ve savunmak, büyük savaşçı ve büyük sanatkar Mustafa Kemal'e, cumhuriyetin kurucularına, yurdumuzun sanat öncülerine, bizleri yetiştiren aziz öğretmenlerimize, halkımıza ve tarihe karşı borcumuzdur: Er yada geç, yurdumuzda bilim ve sanat özgür, kurumları özerk olacaktır" ifadelerini kullandı.

Toplanan İmzalar İlgili Kurumlara Gönderilecek

18 Mart tarihinden itibaren TÜSAK yasa tasarısına karşı başlattıkları eylem ve etkinliklerin birinci ayağının bugün sonlandırıldığını belirten Turan, bu süre zarfında sadece Antalya merkezde topladıkları imzaların 12 bin 500 civarında olduğunu söyledi. Turan, toplanan imzaların Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı'na, Başbakanlığa ve TBMM'ye de gönderileceğini ifade etti.

Haber: Devrim Dönmez

Fotoğraf: İbrahim Koçak

ulusalkanal.com.tr