''Ses kayıtları suç değil''
Yasadışı ses kayıtlarının haber yapılmasıyla ilgili önemli bir karar alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "kayıtların yasa dışı elde edilmiş olmasından gazetecilerin sorumlu tutulamayacağına" hükmetti. Savcılık, haberlerle ilgili suç duyurularında takipsizlik kararı verdi.
İnternette yayınlanan ses kayıtlarının haberleştirilmesine ilişkin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı önemli iki karara imza attı.
Basın Suçları Bürosu, Fethullah Gülen'e ait ses kaydı ile ve 17 Aralık soruşturmasına ilişkin kayıtların yayınlanmasını suç saymadı.
Hem Fethullah Gülen'in hem de Tayyip Erdoğan ve yakın çevresi ses kasetlerini haber yapan gazetelerden şikayetçi oldu.
Soruşturmaya bakan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu iki şikayetle ilgili takipsizlik kararı verdi. Kararda, yasa dışı kayıtların yayınlanmasında kamu yararı varsa, gazetecinin suçlanamayacağı belirtildi. Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve yurt dışında yaşanan benzer olaylar emsal gösterildi.
Kararlarda, basının hükümeti denetleme görevi olduğu vurgulandı.
"Basın, halkın siyasal liderlerin düşünceleri ve tavırları hakkında bir görüş oluşturulabilmesi için siyasi süreç dışında dahi kamuoyunun bilgilendirilmesine yardımcı olmakla birlikte, genel olarak kamu yararı ile ilgili konularda son derece önemli toplumsal tartışmaları beslemekte ve teşvik etmektedir."
Kayıtların özel hayatla alakalı olmadığını belirten savcılık, "Başvuruya konu bilginin üçüncü bir kişi tarafından yasa dışı bir şekilde elde edilmiş olması, bu gibi bilgileri medya tarafından yayınlanmasının önemini azalmamaktadır” denildi.
ulusalkanal.com.tr