Deprem neden İzmir Bayraklı'da yıkıcı oldu?

İzmir'i vuran 6,9'luk depremin ardından can kaybı 100'ü aştı. Akıllardaki soru ise merkezi Sisam Adası olan depremin neden İzmir'de bu kadar yıkıcı olduğu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Ulusal Kanal'a anlattı. Özener, "yıkımda zemin ve binanın etkili olduğunu" söyledi.

Deprem neden İzmir Bayraklı'da yıkıcı oldu?

Haber: Şevval Yıldırım

30 Ekim'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen yerler arasında, depremin merkez üssü olarak gösterilen Ege Denizi'ndeki Sisam Adası vardı. Depremde en büyük yıkım ise İzmir Bayraklı'da gerçekleşti. Can kaybı 100'ü aştı.

İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan depremin sarsıntıları İstanbul ve Bursa dahil olmak üzere birçok noktada hissedildi. Akılladaki soru bu depremin beklenen Büyük Marmara depremini tetikleyip, tetiklemeyeceği oldu.

Türkiye'de tsunami nedeniyle ilk ölüm 30 Ekim tarihinde yaşanan depremin ardından kayıtlara geçti. 1 kişi deprem sonrası oluşan tsunami nedeniyle boğularak hayatını kaybetti. Uzmanlara göre beklenen olası Büyük Marmara depreminde tsunamide tablo farklı olacak.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem

Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, tsunaminin Türkiye'nin bir gerçeği olduğuna dikkat çekti. Ancak, geliştirilen Tsunami erken uyarı sistemi ile tsunami oluşma ihtimalinin dakikalar önce belirlenebileceğini ifade etti.

deprem izmir türkiye boğaziçi