Amiral Cem Gürdeniz: Yunanistan ABD'nin askeri sömürgesi oldu

Amerika Birleşik Devletleri Doğu Akdeniz'deki güç mücadelesinde, Türkiye karşıtı cephenin başını çekiyor. Atina-Mısır anlaşması ile düğmeye basan ABD, gerginlik yükselir yükselmez Yunanistan'daki Dedeağaç üssüne yığınağını artırdı. Türkiye'yi bölgede hareketsiz hale getirme planları için Atina'yı öne süren Washington yönetimi, Yunanistan'ın bütün askeri üslerini de kullanabiliyor. Yunanistan, Akdeniz'de, Amerika'nın askeri sömürgesine dönüşmüş durumda...

Amiral Cem Gürdeniz: Yunanistan ABD'nin askeri sömürgesi oldu

ABD'nin Türkiye'yi Doğu Akdenizde devre dışı bırakma planları devrede. Atina, ABD'nin bölgedeki vekil devleti pozisyonunda.

Türkiye, pek çok cephede, ABD ile cephe cepheye mücadele ediyor. Washington'un kara gücü PKK ile Irak ve Suriye'nin kuzeyinde mücadele sürüyor. ABD, Doğu Akdeniz'de vekil devletler aracılığı ile Türkiye'yi baskı altına almaya çalışıyor.

ABD'nin, bölgede Türkiye'nin üzerine sürdüğü kilit güç ise Yunanistan.

Yunanistan, ABD'yi arkasına alarak, adım adım kışkırtma girişimlerinin dozunu artırıyor. Bölgede tansiyonu yükselten Yunanistan-Mısır anlaşmasında da düğmeye basan, yine Amerika oldu. Böylece ABD, bölgede dar da olsa kendine alan açtı.

Yunanistan ise Doğu Akdeniz'de "sömürge" konumuna geldi.

ABD Yunanistan aracılığı ile adım adım bölgeye konuşlandı. Sadece üsler kullanıma açılmadı. Dedeağaç, ABD'nin bölgedeki yeni merkezi oldu.

ulusal.com.tr

mısır doğu akdeniz Atina Amerika Birleşik Devletleri