Erdoğan'ın ilk vaadi PKK açılımı

Tayyip Erdoğan, seçimden sonra yaptığı balkon konuşmasında ‘Türk milleti’ demedi, ‘Türkiyeli’ kelimesini kullandı. Haliç Kongre Merkezi’nde yaptığı ilk değerlendirmede de ‘açılım’ı devam ettireceğini söyledi

Erdoğan'ın ilk vaadi PKK açılımı

Tayyip Erdoğan, seçimden sonra yaptığı balkon konuşmasında ‘Türk milleti’ demedi, ‘Türkiyeli’ kelimesini kullandı. Haliç Kongre Merkezi’nde yaptığı ilk değerlendirmede de ‘açılım’ı devam ettireceğini söyledi

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, Ankara’daki AKP Genel Merkezi’nin balkonundan açıklama yaptı.

“Bugün şahsıma oy verenler kadar, şahsıma oy vermeyenler de, sevenlerimiz kadar, sevmeyenlerimiz de kazanmıştır” diyen Erdoğan “Bugün 77 milyon, 81 vilayet kazanmıştır. Hiç kuşkusuz bugün yeni Türkiye, büyük Türkiye, öncü Türkiye kazanmıştır” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Artık devletin ve milletin iki ayrı istikameti olmuyor. Bugünden itibaren devlet ve millet aynı istikamete bakıyor. Sadece Türkiye değil bugün Bağdat da İslamabad da Kabil, Beyrut, Saraybosna Üsküp de kazanmıştır. Bugün Şam, Halep, Hama, Humus, bugün Ramallah,

Rablus, Eriha, Gazze, Kudüs de kazanmıştır. Millet sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, sadece hükümeti tayin eden değil cumhurbaşkanını da tayin eden bir gücü eline geçirmiş, Türkiye’nin istikametini artık bizzat kendisi belirlemeye başlamıştır.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

12 Eylül 2010 tarihinde yüzde 58 oy oranıyla kabul edilen anayasa değişikliği, 12 Eylül darbesinin izlerini, hatırlayın, silmişti. Bugün ise 27 Mayıs 1960 parantezi artık kapanmıştır. 27 Mayıs’ın bir vesayet aracı olarak Türkiye’ye dayattığı cumhurbaşkanlığı anlayışı, artık tedavülden kalkmıştır.

Bütün kalbimle ve bütün samimiyetimle söylüyorum ki milletimiz içinde 77 milyonun her bir ferdi içinde bu seçimin mağlubu yoktur. Milletimiz içinde bu seçimin kaybedeni yoktur. Kaybeden vardır, statüko kaybetmiştir. Elbette vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır. Elbette kirli siyaset ve siyaset dışı güç odakları bugün ibretlik bir ders almıştır. İnanıyorum ki muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecek ve yeni Türkiye ile örtüşen bir muhalefet ve siyaset tarzı bugünden itibaren inşa edilecektir.

Ancak bize oy vermeyenler, bizi onaylamayanlar, bizi sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildir. Bugün onlar da kazanmıştır. Gönülden ifade ediyorum, ‘Bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım’ diyorum, ‘Eski tartışmaları eski Türkiye’de bırakalım’ diyorum.

Türkiye’de muhalefet siyaha beyaz deme sanatı değildir. Beyaza siyah deme sanatı değildir. Onun için inanıyorum ki muhalefet de kendisini chek edecektir. Bize ‘diktatör’ diyenler, lütfen kendi muhasebelerini yapsınlar. Kendilerini seçkin, kendileri dışındakileri sıradan görenler, kendilerini eğitimli, başkalarını cahil görenler, kendilerini bilinçli, başkalarını cahil görenler, lütfen vicdan muhasebesini yapsınlar. Siyasi tarih boyunca söylediklerimize baksınlar. Siyasi tarihimiz boyunca özellikle yetki aldığımız dönemlerde yaptıklarımıza baksınlar.

‘TÜRKİYELİ’

Bugünden itibaren yeni bir toplumsal uzlaşma anlayışıyla, farklılıklarımızı zenginlik olarak görerek ama farklılıkları değil ortak değerlerimizi öne çıkararak yeni bir istikbali inşa etmek istiyorum. Hepimiz aynı ecdadın, aynı kültürün ve aynı medeniyetin, aynı tarihin evlatlarıyız. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, yaşam tarzlarımız farklı olabilir. İnançlarımız, mezheplerimiz, değerlerimiz, etnik köken ve dillerimiz farklı olabilir ama biz hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Hepimiz, ay yıldızlı bayrağın gölgesi altındayız. Her birimiz bu devletin sahipleriyiz. Müslüman, Hıristiyan, Musevi, Süryani, Ezidi’den önce Türkiyeli vardır. Alevi’den, Sünni’den önce Türkiyeli vardır. Türk, Kürt, Arap, Laz, Gürcü, Boşnak, Çerkez, Roman, Pomak’tan önce, Rum, Ermeni’den önce Türkiyeli vardır.”

ÇÖZÜM SÜRECİ

Erdoğan, İstanbul’da yaptığı açıklamada da “İleri bir demokrasiyi egemen kılmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çözüm sürecini ülkemizde egemen kılmak için gayretle koşturacağız” dedi.

Aydınlık