Lavrov: Suriye'de terörist tanımımız Ankara ile 'büyük ölçüde' aynı

Lavrov: Suriye'de terörist tanımımız Ankara ile 'büyük ölçüde' aynı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden sonra önemli açıklamalarda bulundu. Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin Suriye’de aynı grupları terörist olarak gördüğünü belirtti ve terörizme karşı somut ortak çalışmaların başlayacağını duyurdu.

Rusya’nın El Nusra’nın hakim olduğu bölgeleri bombaladığını belirten Lavrov, diğer tüm örgütleri bölgeyi terk etmeye davet etti, etmeyeni ise el Nusra bağlantılı sayacaklarını belirtti. Lavrov, “Türk tarafı bizim bu yaklaşımımızı paylaşıyor” dedi.

Terörist tanımında görüş birliği

Rus haber ajansı TASS’ın haberine göre “Suriye’de kimin terörist sayılacağı, kimin sayılmayacağı konusunda aramızda büyük oranda görüş ayrılığı bulunmamaktadır” ifadesini kullanan Lavrov, BM’nin de bu konuda kararları bulunduğunu belirtti.

Ancak Türkiye, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin terör örgütü olarak tanımlanmasını talep ederken en başta ABD buna karşı çıkıyor, gerekçe olarak PYD’nin IŞİD’le mücadelesini öne sürüyordu. PYD halen BM’nin terör örgütü listesine dahil edilmiş değil.

Dışişleri ve istihbarat için ortak çalışma grubu

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ve Rusya arasında terörle mücadele açısından somut adımları da duyurdu. Lavrov, “Terörle mücadelede ortak çalışmamız özel önem kazandı. Türk tarafıyla beraber terörle mücadele için ortak bir çalışma grubu oluşturduk. Buna Dışişleri Bakanlıkları ve istihbarat servisleri de katılacak. Son 7 ayda bu çalışma bilinen nedenlerden ötürü durmuştu, ama şimdi en kısa zamanda tekrar başlayacak” dedi.

Askeri işbirliği çok önemli

İletişim için başka kanallarında kullanılacağını belirten Lavrov, “Hava kuvvetlerimizin Suriye hükümetiyle anlaşarak gerçekleştirdiği operasyonlar ve Türkiye’nin ABD önderliğinde koalisyona üye olduğu göz önünde tutulursa, Türkiye ve Rusya askeri güçlerinin iletişimi büyük önem kazandı” ifadesini kullandı.

ulusalkanal.com.tr