Hollanda'da Mark Rutte kazandı

Hollanda'da yapılan seçimlerin sonuçları belli oldu. Başbakan Mark Rutte'nin partisi seçimi kazandı. Netexit başka bahara kaldı, böylece Avrupa Birliği şimdilik nefes aldı. İkinci parti ise Wilders'ın Özgürlük Partisi oldu. Seçim sonuçlarına göre dört partili bir koalisyon bekleniyor.

Hollanda'da Mark Rutte kazandı

HOLLANDA'DA RUTTE KAZANDI

Hollanda'da genel seçimleri Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi VVD kazandı. 33 milletvekili çıkaran VVD'yi aşırı sağcı Özgürlük Partisi PVV takip etti. Rutte, Avrupa Birliği'ni rahatlatan başarısına rağmen 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı.

Türkiye ile krizin gölgesinde gidilen seçime katılım 2012 yılına oranla arttı.

İKİNCİ WILDERS! "KOALİSYON TEKLİFLERİNE AÇIK VE HAZIRIM"

Sonuca ilişkin konuşan Rutte, seçimlerden üçüncü kez en büyük parti olarak çıktıklarını belirterek, "Brexit ve ABD'de Trump'ın kazanmasından sonra Hollanda yanlış bir popülizme 'hayır' dedi. Artık kampanya bitti. Beraber olup istikrarlı bir hükümet kurmamız lazım." dedi.

VVD'yi, 20 sandalyeye ulaşan Geert Wilders'in liderliğindeki PVV takip etti. 2012'de 15 milletvekili çıkaran PVV'nin gücünü artırması dikkati çekti. Wilders, milletvekili sayısını artırarak kazanç elde ettiklerini ve teklif gelirse koalisyon için görüşmelere açık olduğunu söyledi.

PVV'yi on dokuzar milletvekili ile AB yanlısı Demokratlar 66 ve Hristiyan Demokrat Parti takip etti. Her iki partinin oyları da 2012'ye göre arttı.

İŞÇİ PARTİSİ OY KAYBETTİ, YEŞİL SOL OYLARINI ARTTIRDI

Yeşil Sol önemli bir çıkış yakalayarak milletvekili sayısını arttırırken seçimin en çok kaybedeni hükümet ortağı İşçi Partisi PvdA oldu. 2012'de 38 milletvekili kazanan parti, bu seçimde 9'da kaldı. PvdA'nın gerilemesinin en önemli sebebi olarak Türkiye - Hollanda krizi konusunda alternatif bir söylem geliştirememesi ve dolayısıyla göçmen oylarını kaybetmesi gösteriliyor.

Öte yandan İşçi Partisi'nden ayrılan Türk kökenli milletvekillerinin kurduğu DENK Partisi de mecliste 3 sandalye kazandı.

HOLLANDA'DA SEÇİMLER: EN AZ 4 PARTİLİ KOALİSYON BEKLENİYOR

Sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. En az 4 partili bir koalisyon bekleniyor. 21 Mart'ta resmi sonuçların açıklanmasının ardından koalisyon görüşmeleri başlayacak.

ulusalkanal.com.tr

Hollanda