Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih öldü
Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in öldürüldüğü açıklandı. Ülkedeki çatışmalar sürerken siyasi durum da oldukça karışık. Peki Yemen'de kim kimdir? Ülke nasıl yönetiliyor? Husiler ve diğer güçlerin arasındaki çatışmaların sebebi neler?
Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in öldüğü açıklandı. El Meyadin televizyonunda konuşan Yemen Meclisi Basın Sorumlusu Ahmed al-Hubeyşi, Salih'in, hava saldırısında hayatını kaybettiğini belirtti. Bölgedeki çeşitli haber ajansları da Ali Abdullah Salih'in cansız bedeninin olduğu iddia edilen görüntüleri yayınladı. Yemen İçişleri Bakanlığı da haberi doğruladı.
Ülkedeki çatışmalar devam ederken Yemen'deki siyasi durum da oldukça karışık. Yemen'de Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun başlattığı ve üç yıldır devam eden savaş, arkasında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın olduğu silahlı bir iktidar kapışmasına dönüştü.
Yemen'deki yönetim krizi ilk olarak Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte ortaya çıktı. Yemen Cumhurbaşkanı başkanı Ali Abdullah Salih'in Arap baharında devrilmesinin ardından yerine Abdurabbu Mansur Hadi geldi.
Yeni Cumhurbaşkanı Hadi, Suudi Arabistan ile yakınlaşma ve teslimiyet politikaları uyguladığı gerekçesi ile protesto edildi. Gösteriler daha sonra silahlı mücadeleye dönüştü. Bu süreçte Hadi ülkesini terk ederek Suudi Arabistan'a sığındı.
Abdurabbu Mansur Hadi karşıtı bloğun önderliğini, Abdulmelik el-Husi'nin lideri olduğu, Amerika, Suudi Arabistan ve İsrail karşıtı söylemleri ile ön plana çıkan Husiler yani Ensarullah hareketi üstlendi.
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Suudi Arabistan'a sığınmasi ile oluşan ülkedeki yönetim boşluğunu ise şu an ülkeyi yöneten Ulusal Kurtuluş hükümeti tarafından kapatılmaya çalışıldı.
Birleşik Arap Emirlikleri öldüğü açıklanan devrik Cumhurbaşkanı Salih'in yeniden devlet başkanı olmasını planlıyordu. Suudi Arabistan ise ülkesini terk eden ve kendisine sığınan Hadi'yi meşru Cumhurbaşkanı olarak görüyor ve tekrar iktidar olmasını istiyordu.
Son günlerde özellikle başkent Sana'da yaşanan çatışmalar ülkede Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın desteklediği kuvvetler ile Ensarullah Hareketi arasında gerçekleşiyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, Ensarullah Hareketini İran destekli olmakla suçluyor.
Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'a komşu olması ve Körfez'deki deniz yollarının konrolü açısından kritik bir coğrafyada yer alıyor. Ülkenin stratejik konumu nedeniyle Amerika ve Körfez'deki Arap müttefikleri Yemen'de siyasi iktidar üzerinde söz sahibi olmak istiyor.
ulusal.com.tr