Filyasyon ne demek? Türkiye'de uygulandığı açıklanan filyasyon uygulaması nedir?

Koronavirüse karşı filyasyon çalışmalarının açıklanmasının ardından vatandaşlar filyasyonun ne demek olduğunu araştırmaya başladı. Filyasyon nedir? Filyasyon çalışmaları nasıl yapılıyor?

Filyasyon ne demek? Türkiye'de uygulandığı açıklanan filyasyon uygulaması nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından halka bilgi verilirken kullanılan filyasyon kelimesi birçok kişinin bu kavramı araştırmasına neden oldu. Merak edilen bu kavram, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi işlemi için kullanılmaktadır. Yani diğer anlamıyla kaynak arama çalışmasıdır. Filyasyon sırasında hastalık tehlikesinin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi bilgiler araştırılmaktadır.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarına göre ise bu uygulama; 81 ilde bir koronavirüs vakası tespit edildiğinde, söz konusu kişinin iş ve aile bilgileri otomatik olarak Sağlık Bakanlığı’nın sistemine düşüyor. Bu noktada filyasyon ekipleri harekete geçiyor. Üç kişiden oluşan filyasyon ekipleri vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat boyunca tarama yapıyor. Doğrudan adrese ulaşan ekipler her yeni vakada hastalığa karşı yeni bir ağ kuruyor. Filyason çalışmalarının bir bölümü de aile hekimleri tarafından yürütülüyor şeklinde açıklandı.

ulusal.com.tr