Çiftçiler Aydın-Denizli otoban projesine tepkili

Türkiye'de gıdaya ihtiyaç hızla artarken, Türk halkını doyuran verimli tarım arazileri azalıyor. Türkiye'nin en bereketli ovalarından Aydın Ovası'nda Yenipazarlı çiftçiler otoban projesinin mağduru olmak üzere. Güzergâhı değişen projenin verimli tarla ve bahçelerle birlikte su kaynaklarını da yok etmesinden endişe ediliyor.

Çiftçiler Aydın-Denizli otoban projesine tepkili

Türkiye'nin en verimli ovalardan Aydın Ovası'nın ortasından geçecek otoban projesi Yenipazar ilçesinde endişe yarattı.

Güzergâhı değişen otoban projesi verimli arazilerden geçiyor. Üreticiler otoban mağduru olmaktan korkuyor. Bereketli tarım arazilerinin korunmasını istiyor.

Aydın-Denizli otobanı, yalnızca olağanüstü durumlarda uygulanması gereken "Acele Kamulaştırma" yöntemiyle yapılacak. Büyük Menderes havzasında binlerce dönüm arazi tarım dışı kalacak. Muhatap bulamayan arazi sahipleri duruma tepkili.

Türkiye'yi tehdit eden kuraklık nedeniyle bu yıl Büyük Menderes nehri kurudu. Devlet Su işleri sulama kısıtlamasına gitti. Yenipazarlı çiftçilerin imdadına eski su kuyuları yetişti. Ancak şimdi bu hayati önem taşıyan su kaynakları da otoban tehdidi altında.

Üreticiler otoban yapılmasına karşı değil. Ancak gelecek nesillerin gıda güvencesi olan toprakların bir daha geri gelmeyeceğini söylüyorlar.

Bazıları ise durumdan memnun.

Aydın 25 farklı üründe en çok üretim yapan ilk 10 il arasında bulunuyor. Türkiye'nin gıda ihtiyacının önemli kısmını karşılıyor. Akla gelebilen her türlü ürünün yetiştiği Yenipazar'da üreticiler hükümetten çözüm bekliyor.

aydın üretici denizli çiftçi Türk halkı otoban ova aydındenizli