'IŞİD petrolünü alan ana ülke Türkiye'

"Türkiye IŞİD'ten petrol alıyor" iddiası dış basına da yansıdı. Alman Bild gazetesi, IŞİD petrolünün ana alıcısının Türkiye'ye olduğunu yazdı. Londra merkezli Al Araby Al Jadeed de IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden İsrail'e satıldığını iddia etti.

"Türkiye IŞİD'ten petrol alıyor" tartışmaları dış basına da yansıdı. Almanya'nın en çok satan gazetelerinden Bild, Türkiye'nin IŞİD petrolünü alan ana ülke olduğunu yazdı. Gazete, Türk patronların cihatçılarla iş anlaşmaları yaptığını ve bu şekilde haftada 10 milyon dolar kazandıklarını iddia etti.

İngiltere'de yayımlanan Al Araby Al Jadeed gazetesi, Irak istihbaratından bir albayın verdiği bilgileri okuyucularıyla paylaştı. Gazete, IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden İsrail'e satıldığını iddia etti.

Petrol IŞİD’in Irak ve Suriye’de ele geçirdiği rafinerilerden tankerlerle Musul’un 88 kilometre doğusundaki Zaho’ya götürülüyor. Bu petroller kaçak yolllar ile Türkiye'ye sokuluyor. Türkiye’ye giren petrol Silopi’de aracılara teslim ediliyor. En ünlü aracı Dr. Ferid, diye anılan 50’li yaşlardaki bir İsrail vatandaşı. "Ferid amca" olarak da bilinen bu kişi petrolü aracı şirketlere satıyor.

İsrail’e petrol ihraç eden 3 aracı şirket, IŞİD petrolünü de Mersin, Dörtyol ve Ceyhan limanlarından İsrail’in Aşdod Limanı'na gönderiyor.

İddia ilk olarak G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından gündeme getirldi. Rus uçağının düşürülmesinin ardından da Rusya Başkabanı Dimirty Medvedev, "Kimi Türk yetkililer IŞİD'le petrol ticareti yapıyor. Bu ticaretten doğrudan mali çıkarları var" demişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu iddalara yanıt vermişti.

ulusalkanal.com.tr