ABD Merkez Bankası Başkanı mesajı verdi

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, 2015 bitmeden faiz artırımına gidileceğinin mesajını verdi. "Eğer, Federal Açık Piyasa Komitesi normalleşme politikasını gereğinden fazla ertelerse resesyona itilmesi riskini doğurur" uyarısını yaptı.

ABD Merkez Bankası Başkanı mesajı verdi

Fed Başkanı Janet Yellen, ilk faiz artışına bu yıl içinde gidebileceğinin sinyalini verdi.

Yellen faiz artışıyla ilgili beklenen değerlendirmeyi Amherst kentindeki Massachusetts Üniversitesi'nde yaptı. FED Başkanı ekonominin geleceğine yönelik belirsizliğin yüksek olduğu bir dönemde faiz artışını, ertelemenin bazılarına mantıklı bir strateji gibi gözüktüğünü ifade etti. Ancak Yellen bu stratejinin büyük riskleri beraberinde getireceğini savundu. FED başkanı "Eğer, Federal Açık Piyasa Komitesi normalleşme politikasını gereğinden fazla ertelerse, ekonominin hedeflerimizi aşmaması için muhtemelen ani ve hızlı sıkılaştırma yapmak zorunda kalırız. Bu tarz beklenmedik bir sıkılaştırma ekonominin yanlışlıkla resesyona itilmesi riskini doğurur" uyarısını yaptı.

Yellen, ABD'nin net ihracatının, yavaşlayan küresel büyümeden hali hazırda ciddi zarar gördüğünü ve piyasalarda yaşanan son gelişmelerin ekonomiyi daha fazla etkileme riski olduğuna dikkati çekti.

Yellen, küresel finansal dalgalanmaların ABD ekonomisine etkilerinin ne hızda kaybolacağını tam olarak kestirmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Konuşma öncesinde 1,1230 seviyesindeki Euro/dolar paritesi 1,1178'e gerilerken, bayramı tatili dolayısıyla sadece yurtdışı piyasalarda işlem gören dolar/TL 3,05 düzeyinde dengelendi.

ulusalkanal.com.tr

abd türkiye FED faiz