''Arapça köyü kurulmalı, seçici öğrenci alımı yapılmalı''

Yükseköğretim Kurulu'nun Türkiye'deki Arapça öğretimine ilişkin yaptığı çalıştayda tartışma yaratacak öneriler gündeme geldi. Erken yaşta Arapça öğrenimi için eğitimin 1'inci sınıfta başlatılması ve Arapça Köyü kurulması önerildi.

Arapça'nın erken yaşlarda öğretilmesi gerektiği belirtildi, tartışma yaratacak öneriler gündeme getirildi.

Yükseköğretim Kurulu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye'deki Arapça öğretimine ilişkin "Arapça Öğretimi Çalıştayı"nın yeni ayrıntıları ortaya çıktı.

İlahiyat Fakülteleri ile üniversitelerde Arapça dersi veren diğer bölümlerden yaklaşık 70 öğretim görevlisinin katıldığı çalıştayda, erken yaşta Arapça öğrenimi için eğitimin 1'inci sınıfta başlatılması önerildi.

Akademisyenler, öğretim ortamı olarak da yaz kampı formatında uygulamalar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin katkılarıyla Arapça köyü projesi yapılmasını istedi.

Çalıştayda, imam hatip liseleri ve İlahiyat Fakültelerini tercih eden öğrencilerin, Arapça öğreniminden tam olarak ne beklediğini bilemediği tespiti de yapıldı. Bu yüzden sınav daha seçici bir şekilde öğrenci alımı yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

İlahiyet kontenjanlarının düşürülmesini isteyen öğretim görevlilerine göre, motivasyon için ödüllendirme yöntemi kullanılmalı, başarılı öğrencilerin ücretsiz yurtdışına gönderilmesi imkanları kolaylaştırılmalı.

Arapça öğrenimi için teknolojinin kullanılması da gündeme geldi. Buna göre, Arapça internet siteleri, chat(çet) programları, WhatsApp grupları, forumlar ile bilgisayar oyunlarının geliştirilmesi önerildi. Arapça yayın yapan televizyonlar, çizgi film kanallarının izlenmesinin sağlanması istendi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye YÖK arapça çalıştay