Muzaffer İlhan Erdost kimdir?

Şair, yazar ve yayıncı olan Muzaffer İlhan Erdost kimdir?

Muzaffer İlhan Erdost kimdir?

18 Eylül 1931 tarihinde Tokat'ta dünyaya geldi. Asıl adı Muzaffer Erdost'tur. İlhan adını, kardeşi İlhan Erdost'un 12 Eylül 1980 darbesinde Mamak Askeri Cezaevi'nde gözlerinin önünde işkence çektirilerek öldürülmesinin ardından almıştır.

Annesinin adı Gülhanım, babasının adı ise Yusuf'tur. Babası bakkalcılık yapmıştır. Lise hayatına Sivas'ta başlamıştır. Son sınıftayken Çorum'a giderek lise eğitimini orada tamamladı.

Burslu olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne girdi ve 1956 yılında mezun oldu.

Üniversitedeyken 1953 yılında Evrim gazetesinde işe başladı daha sonra ise Pazar Postası'nda yazı işleri müdürü pozisyonuna geldi. Veterinerlik bölümünden mezun olsa da üniversitede başladığı gazeteciliğe devam etti.

Pazar Postası'nda 3 yıl çalıştıktan sonra Ülke dergisine geçiş yaptı. 1958-1963 yılları arasında da Ulus gazetesinde çalıştı.

1964 yılında kurduğu Sol Yayınları’nı, Türk Ceza Yasasının 142. maddesine aykırı eylemde bulunmaktan hüküm giydiği 1971 yılına kadar yönetti.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Başkanlığı yaptı (1989). Ankara’da kurduğu İlhanilhan Kitabevi’ni işletti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurucu üyesidir.

Erdost; şiir, öykü, deneme ve eleştiriler yazdı ve toplumsal sorunları ele aldı. Türkiye ve Osmanlı tarihi, tarım, faşizm ve demokrasi konularına yoğunlaştı.

ulusal.com.tr

Muzaffer İlhan Erdost Muzaffer İlhan Erdost kimdir