Em. Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, Şam’daki ilk Türk hava şehitlerinin mezarını ziyaret etti

Em. Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, Şam’daki ilk Türk hava şehitlerinin mezarını ziyaret etti

Em. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Em. Tümgeneral Beyazıt Karataş, Em. Tümamiral Soner Polat ve Siyaset Bilimci Yunus Soner’den oluşan Vatan Partisi heyeti, Suriye ziyaretlerinin ikinci gününde Şam’daki temaslarına devam ediyor. Bugün öğleden sonra Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Enformasyon Bakanı Umran Zuabi ile görüşecek olan heyet, bölgede terörün sonlandırılması ve Batı Asya Birliği gibi pek çok konuyu masaya yatıracak.

Heyetin Havacı kurmaylarından Em. Tümgeneral Beyazıt Karataş, dünkü görüşmelerin ardından Şam’daki ebedi istirahatgahlarında yatan İlk Türk Hava Şehitlerimizin mezarlarını ziyaret etti.

Suriye’nin 100 yıldır şehitlerimizi bağrına basması ve iki ülke arasındaki kadim dostluğu göstermesi bakımından önemli bir yeri olan mezarlık, Selahhadin Eyyubi Türbesi’nin hemen yanında bulunuyor.

MEZARLIĞIN TARİHÇESİ

20. yüzyılın başında, dünya havacılığındaki gelişmelere paralele olarak Osmanlı Devleti de havacılık ile ilgili faaliyetlere başlamış, bu çerçevede, 1914 yılında 2515 kilometrelik İstanbul-Kahire uçuşunu gerçekleştirmek için hazırlıklar tamamlanmıştır.

Bu amaçla İstanbul’dan havalanan, Yüzbaşı Fethi(Pilot) ve Üsteğmen Sadık(Rasıt) yönetimindeki ilk uçak 24 Şubat 1914’te Şam’a ulaşmıştır. Ancak Yüzbaşı Fethi ve Üsteğmen Sadık, 27 Şubat 1914’te uçuşun Şam-Kudüs güzergahında, uçaklarının arıza yapıp Teberiye Gölü civarında düşmesi sonucunda şehit olmuşlardır.

İstanbul’dan havalanan, Teğmen Nuri(Pilot) ve Yüzbaşı İsmail Hakkı(Rasıt) Beyler yönetimindeki ikinci uçak 9 Mart 1914’te Yafa’ya ulaşmıştır. Ancak bu uçak da, uçuşun son etabında, 11 Mart 1914’te arıza sonucu denizi düşmüş ve Teğmen Nuri şehit olmuştur.

Bu iki kazada şehit olan 3 Türk subayı Şam’a getirilerek Selahaddin Eyyubi Türbesi yanındaki ebedi istirahatgahlarına defnedilmişlerdir.

Türk havacıları bu kazalar karşısında yılmamışlardır. Salim ve Kemal Beyler yönetiminde İstanbul’dan kalkan üçüncü uçak İstanbul-Kahire uçuşunu başarıyla tamamlamış ve 9 Mayıs 1914’te Kahire’ye inmiştir.