Çinli asker, yanlışlıkla girdiği Hindistan'dan 54 yıl sonra çıktı

1963 yılında yanlışlıkla girdiği Hindistan'dan 54 yıl sonra çıkabildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu askeri Wang Qi'nin filmlere konu olabilecek bir hayat öyküsü var. 54 yıldır derdini ne Çinli ne de Hintli yetkililere anlatabilen asker şimdi memleketinde ailesiyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Çinli asker, yanlışlıkla girdiği Hindistan'dan 54 yıl sonra çıktı

78 yaşında. 1963'te sıkışıp kaldığı Hindistan'dan 54 yıl sonra memleketine döndü.

Çinli Wang Qi adlı askerin hikayesi filmleri konu olabilecek türden. Wang Qi, 1963 yılında Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Hindistan sınırında görevliyken yanlışlıkla Hindistan tarafına geçti. Yolunu şaşırdığında karşısına çıkan Hint Kızılhaçına ait bir arabayı durdurdu. Sonrasında tutuklanarak yedi yılını Hindistan hapishanelerinde geçirdi.

1969 yılında serbest kaldıktan sonra küçük bir köyde kendi başına yaşayıp Hintçe öğrendi. Wang Qi burada bir Hint kadınla evlenip dört çocuk sahibi oldu.

Derdini ne Çin ne de Hint yetkililerine anlatabildi. Ülkesine dönebilmek için çabalasa da yanında bulunan kimlik belgelerinin yetersizliği ve son derece yetersiz maddî imkânlarından dolayı başarılı olamadı. Çin’e gitme talebi her seferinde Hint makamlarınca geri çevrildi.

Wang'ın kaderi yeğeninin kendisini 2009 yılında bulmasıyla değişti. Sonrasında birçok insanın yardım etmesiyle 2013 yılında ilk pasaportunu aldu. Ancak Wang’ın Çin’e gelmesi de bir hayli uzun sürdü.

Çinli asker geçen Cuma günü memleketi Shaanxi (Şaanşi) eyaletine geri döndü. Çin basınının da oldukça ilgisini çekti.

Wang şimdi gönül rahatlığıyla tam 54 yıl sonra en çok özlediği memleketine özgü elişi makarnasını yiyiyor.

ulusalkanal.com.tr

hindistan çin asker