AKP'de kongre krizi! Erdoğan'dan Davutoğlu'na rest

AKP Genel Kongresi yarın yapılacak. Kongre öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında liste krizi yaşandığı ortaya çıktı. Davutoğlu'nun; MKYK'ya girecek bazı isimlere itiraz ettiği, bunun üzerine Erdoğan'ın Binali Yıldırım'ı Genel Başkanlığa aday gösterme resti ile karşılaştığı belirtildi. Binali Yıldırım için bir günde bine yakın delegeden imza toplandı. Bu rest Davutoğlu'na geri adım attırdı.

AKP'de kongre krizi! Erdoğan'dan Davutoğlu'na rest

AKP'nin yarın yapılacak olağan genel kongresi öncesi liste savaşı yaşandı. İsimlerin Erdoğan ile Davutoğlu arasında krize dönüştüğü öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kurucular kurulu üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından önceki gece saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmişti. Gece saat 10.00’da başlayan görüşmede, ikili yeni MKYK'da yer alacak isimleri konuştu. Ancak liste konusunda anlaşma sağlanamadığı belirtildi.

Davutoğlu’nun Erdoğan’ın istediği listeye itiraz etmesi üzerine kriz yaşandı.

Bunun üzerine Erdoğan, Binali Yıldırım’ın genel başkan adayı olması için harekete geçti. Erdoğan’ın yakın ekibi, gece yarısı milletvekillerini arayarak “Genel başkan adayımız Binali Yıldırım. Adaylık için delegelerden imza toplayın” talimatı verdi.

Yıldırım’ın adaylığı için delegelerden bine yakın imza toplandı. Erdoğan'ın bu hamlesine karşılık, Davutoğlu ekibinin, kongreyi ertelemek dahil birçok seçeneği masaya yatırdığı ileri sürüldü.

Kongre kartlarını teslim alan delege ve milletvekillerinden, üst yazısı olmayan bir kâğıda da imza atmaları istendiği kaydedildi. Bazı milletvekilleri, bu talebi "kongrenin ertelenmesi çalışması" olarak değerlendirdi.

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki kriz, dün öğle saatlerinde Davutoğlu’nun itirazlarından vazgeçmesi üzerine aşılabildi. Erdoğan'ın ekibi de imza toplama çalışmasını durdurdu.

Kongre için AKP kurucularından olan 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de davet gönderilmişti. Gül'ün bu kongreye katılmayacağı belirtildi.

ulusalkanal.com.tr