Kimlerin gizli hesabı var?

Gizli hesap bilgilerinin basına sızmasıyla gözler daha önce bu bankalarda hesabı olduğu iddia edilen isimlere çevirildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Tansu Çiller gibi isimlerin de İsviçre'deki bankalarda gizli hesap açtırdıkları iddiası gündeme gelmişti.

İsviçre'deki gizli banka hesaplarının ortaya çıkmasıyla gözler Türkiye'ye çevrildi. Gizli hesabı olan Türkler'den şu ana kadar ismi açıklanan tek kişi işadamı Selim Alguadiş oldu. Ancak devleti yönetenlerin de o bankalarda gizli hesaplarının bulunduğu yıllar önce kamuoyunun gündemine oturmuştu.

Gizli hesaplar konusunda ismi en çok konuşulan isim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan oldu.

Erdoğan'ın 8 ayrı gizli hesabı olduğu bilgisi 30 Aralık 2004 tarihinde dönemin ABD Ankara Büyükelçisi Eric Edelman tarafından hazırlanan bir kriptoyla da ABD Dışişleri Bakanlığı’na ulaştırılmıştı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İsviçre bankalarında gizli hesabı bulunduğu da dönemin İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey tarafından açıklanmıştı.

Özbey'in açıklamalarına göre, Abdullah Gül’ün İsviçre bankalarındaki gizli hesabı, Türk Devletinin bir kurumu tarafından Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’a resmi olarak ulaştırıldı. İhbarı yapan da bir ABD görevlisiydi.

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller'in ortağı olduğu BMT şirketi üzerinden İsviçre'deki gizli hesabına para transfer ettiği iddia edilmişti. Ancak İsviçre'yle Türkiye arasında herhangi bir anlaşma olmadığı için hesap bilgisine ulaşılamadı.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Ertuğrul Group’un ortakları ile Uzan Grubu şirketlerine ait çok sayıda gizli hesap olduğu da iddialar arasında.

ulusalkanal.com.tr