Kredili konut satışları rekor kırdı

Koronavirüsle mücadele sürecinde düşürülen konut kredisi faizleri rakamlara da yansıdı. Konut satışlarında rekor kırıldı. Her iki evden biri ise kredi ile satın alındı.

Kredili konut satışları rekor kırdı

Yılın ilk aylarında biriken talep harekete geçti. Koronavirüs salgını sürecinde cazip seviyeye gelen kredi faizleri ile konut satışı tavan yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu, "Konut Satış istatistikleri, Haziran 2020" verilerini açıkladı.

Konut sektörü, nisanda 40 bin seviyelerine kadar geriledikten sonra kredi kampanyalarıyla canlandı. Satışlar, haziran ayında sert yükselişle 190 bin ile tarihin en yüksek ikinci aylık performansına imza attı. Ayrıca gerçekleştirilen 101 bin adetlik kredili satış ile bu alanda tüm zamanların rekoru kırıldı. Geçen aya göre yükseliş yüzde bin 286,9 oldu.

Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 olarak açıklandı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. Yani her iki evden biri kredi kullanılarak satın alındı.

Yabancılara yapılan konut satışları ise azaldı. Veri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,1 gerileyerek bin 664 oldu. Yabancılar en çok İstanbul'u ardından Antalya, Ankara, İzmir ve Mersin'i tercih etti.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.

ulusal.com.tr

koronavirüs konut satışı