‘Açılım’a seçim ayarı

Erken seçimi gündeme alan AKP kurmayları, açılım sürecine de ayar vermeye hazırlanıyor. Seçimlerde bir sorun yaşamak istemeyen hükümet, Abdullah Öcalan ile beraber yeni bir plan devreye soktu

‘Açılım’a seçim ayarı

Erken seçimi gündeme alan AKP kurmayları, açılım sürecine de ayar vermeye hazırlanıyor. Seçimlerde bir sorun yaşamak istemeyen hükümet, Abdullah Öcalan ile beraber yeni bir plan devreye soktu

AKP 2015 seçimleri öncesinde PKK ile sorun çıkmaması ve seçim sonuçlarını etkilememesi için “açılım” sürecine “seçim ayarı” yaptı.

2011 genel , 30 Mart 2014 yerel ve 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde PKK ile arayı bozmamak için her türlü tavizi veren AKP, 2015 seçimleri için de yeni yol haritası belirledi. PKK’nın “Kobani eylemleri” bahanesiyle sokak hareketlerini yoğunlaştırması sonrası Öcalan’la görüşmeleri arttıran hükümet, Öcalan’la birlikte yeni bir planı devreye soktu. Başbakan Davutoğlu tezkere ile “açılım” süreci ile ilgili yeni kararları eş zamanlı aldıklarını itiraf ederken, “açılım”dan sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay AKP Genel Başkan Yardımcısı olarak yeniden devreye girdi. Atalay’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ile devreye girdiği bildirildi.

ÖCALAN RAHATLATILACAK

Beşir Atalay geçen hafta içinde düzenlediği basın toplantısında “açılım” sürecinde büyük hareketlilik olacağını vurguladı. Atalay’ın açıklaması sonrası yeni yol haritasında Öcalan’ın koşullarının rahatlatılabileceği Erdoğan’a en yakın kişilerden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından açıklandı. Bu arada, PKK ve Öcalan’ın ısrarla kurulmasını istediği “Hakikatlar Komisyonu” için de düğmeye basılacağı öğrenildi.

AKDOĞAN: SÜRECİ EN İYİ ÖCALAN OKUYOR

AKP seçim öncesi PKK ile ilişkileri Öcalan üzerinden götürmeyi kararlaştırmış durumda. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “Süreci en iyi okuyan Öcalan’dır” açıklaması da bunun göstergesi. AKP’ye yakın gazetecilerin, “Öcalan’a yeni statü” tartışması başlatması da seçim endeksli. AKP “yeni yol haritası” ile ABD’yi, dolayısıyla da PKK’yı memnun etmeyi planlıyor.

ÖCALAN KENDİNİ SÜRECE BAĞLADI

Öcalan ise kendi geleceğini ABD koordinatörlüğünde AKP ile yürüttüğü sürece bağlamış durumda. Bu süreçle birlikte zaman içinde affa uğrayabileceğini düşünüyor. Onun için AKP’nin iktidardan düşmemesi ve 2015 seçimlerinde iktidarda kalabilmesi için PKK’dan AKP’ye zarar verecek davranışlardan uzak durmasını istiyor. HDP’li bir kaynak Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Öcalan’ın durumu ile ilgili olarak, “Öcalan’ın asıl amacı AKP’nin iktidarda kalması. AKP iktidarda kalırsa süreç devam eder. AKP iktidardan gittiği anda süreç biter. Bunu çok iyi bildiği için AKP’ye zarar gelmesini istemez. Bu da doğaldır. Öcalan’ın CHP’den bir beklentisi yok. İktidara geleceğini düşünmüyor. Ama onların süreci desteklemesini arzuluyor. Bunu da AKP’nin işinin kolaylaşması, kamuoyu tepkisini bahane etmemesi için istiyor” dedi.

PKK’YI SEÇİM TAVİZLERİ BÜYÜTTÜ

PKK her seçim öncesi yeni tavizler aldı. Aldığı tavizlerle de büyüdü. AKP, PKK’nın karşısına seçimlere 5-6 ay kala hep yeni “açılım paketleri” ile çıktı. 2015 seçimlerine (Seçimlerin Nisan’a alınması gündemde) 6 ay kala yine bir “yol haritası” ile harekete geçti. Hükümetin bakanları, AKP yöneticileri yeni yol haritasını topluma benimsetmek için düğmeye bastılar. Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da devrede. Erdoğan bir yandan PKK’ya terörist derken diğer yandan Öcalan’la görüşmelerin sıklaştığı ortaya çıktı.

Hükümetin bu gayretinin, halk içinde desteği hızla azalan PKK’nın yeniden toparlanmasına yol açacağına dikkat çeken bölgede teröre karşı mücadelede görev almış komutanlar, PKK’nın güçle güç topladığını, devletin olmadığı yerlerde bölgeye hakim olduklarını ve halkı sindirdiklerini ifade ettiler.

Aydınlık