BM'den Yunanistan'a uyarı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’ın sığınmacıları taşıyan şişme botları engellediğine ilişkin haberlerden derin endişe duyduğunu açıkladı. Haberlere göre Yunanistan kendi toprakları ya da sularına ulaşan botları da geri itiyor.

BM'den Yunanistan'a uyarı

Yunanistan’ın sığınmacılara yönelik müdahalelerine Birleşmiş Milletler’den uyarı geldi.

Yunan Sahil Güvenliği’nin sığınmacı botlarının yolculuğunu engellediğine ilişkin haberler artıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’ın bu botların içindeki insanları kaderine terk ettiğine ilişkin inandırıcı bilgilerden derin endişe duyduğunu bildirdi.

Örgüt yaptığı açıklamada, görgü tanıklarının ifadelerine yer verdi. Tanıklar, sığınmacıların kapasitesinin üstünde kişinin bindiği şişme botlar içinde, çok uzun süre denizde sürüklendiğini ifade etti. Atina ise söz konusu iddiaları reddediyor.

Ayrıca mart ayından bu yana Yunanistan kıyılarına ulaşan sığınmacı botlarının Yunan güvenlik güçlerince denize geri itildiğine dair haberler de arttı. BM bu haberlerin artmasına yönelik endişelerini de dile getirdi.

Açıklamada birçok sığınmacının, Yunanistan toprağına ayak basmış ya da kara sularına ulaşmış olmasına rağmen Türkiye'ye iade edildiğini anlattığı belirtildi. Atina'dan bu tür uygulamaları terk etmesi ve ilgili iddiaları derhal araştırması talep edildi.

New York Times gazetesinin geçen hafta yayımlanan bir haberinde Yunan Sahil Güvenliği'nin yaptıklarına yer verilmişti. Yunanların geçen mart ayından bu yana şişme botlarla Yunanistan topraklarına ulaşmaya çalışan yaklaşık bin sığınmacıyı geri çevirdiği ifade edilmişti. Bu kişilerin Türk Sahil Güvenliği tarafından kurtarıldığına dikkat çekilmişti.

İddiaları reddeden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesinin bir hukuk devleti olduğunu kaydetmişti. New York Times gazetesinin, "Türk propagandasına kandığını" öne sürmüştü.

ulus

al.com.tr

yunanistan mülteci Birleşmiş milletler Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği