Rusya Haber Ajansı: Planlanmış gözlem uçuşları ertelendi

Rusya'ya ait bir askeri uçak, açık hava sahası anlaşması kapsamında Türkiye üzerinde cuma gününe kadar gözlem uçuşu yapması planlandı. Ancak bu uçuş, Ankara'nın talebi üzerine ertelendi.

Rusya Haber Ajansı: Planlanmış gözlem uçuşları ertelendi

Rusya'nın NATO Açık Semalar Anlaşması doğrultusunda Türkiye üzerinde yapacağı gözlem uçuşu ertelendi.

Rus haber ajansı Interfax, 12 - 16 Ekim günleri arasında Diyarbakır'dan gerçekleştirilecek gözlem uçuşunun Ankara'nın talebi üzerine ertelendiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Nükleer Risk Azaltma Merkezi Başkanı Sergey Rijkov, An-30B tipi gözlem uçağının bir grup uzmanla Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapacağını bildirmişti. Rus askeri müfettişlere Türk askeri yetkililer de eşlik edecekti.

Açık Hava Sahası Anlaşması’na katılan devletler bir birlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. Anlaşmada 34 ülke yer alırken, Rusya bu anlaşmaya 26 Mayıs 2001’de dahil oldu.

Özel kamera, SAR ve diğer sistemlere sahip Antonov tipi gözlem uçağı daha sonra Rusya’ya geri dönecekti. Rusya, anlaşmalar doğrultusunda Türk Hava Sahası’nda daha önce 32 gözlem uçuşu yaptı.

Anlaşmaya taraf ülkeler, birbirlerinin toprakları üzerinde havadan silahsız gözlem uçuşları gerçekleştirilebiliyor. Bu uçuşlara herhangi bir rota kısıtlaması uygulanmıyor.

Gözlem uçuşunda sanayi casusluğu yapılmaması için optik algılayıcılar, kızıl ötesi algılayıcılar, SAR prensibiyle çalışan algılayıcılara kısıtlamalar getiriliyor.

Türkiye, gözlem hakkını 2006 yılında ABD ile Rus hava sahasında uçarak gerçekleştirmişti.

ulusalkanal.com.tr

türkiye rusya gözlem uçuşu