Anadolu Ajansı, Pentagon sözcüsüne 'İncirlik Üssü darbenin parçası olarak kullanıldı mı?' diye soruldu

Anadolu Ajansı Muhabiri, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook'a "İncirlik Üssü'nün darbenin parçası olarak kullanılıp kullanılmadığına" sordu. Cook, "olayların en başında arkadaşlarımızın ilk eğilimi neydi bilmiyorum" diye yanıtladı. Cook, İncirlik'teki askeri güvenlik seviyesinin neden en üst seviyeye çıkarıldığına ve ABD askerinin darbe girişimi olduğu gece ne yaptığı sorularınaysa yanıt vermedi.

Anadolu Ajansı, Pentagon sözcüsüne 'İncirlik Üssü darbenin parçası olarak kullanıldı mı?' diye soruldu

Kamuoyunda Fethullahçı Terör Örgütünün darbe girişiminde Amerika ve Türiye'de, en yoğun ABD askerinin olduğunu İncirlik Üssü'nün rolü tartışılıyor.

Anadolu Ajansı'nın Washington muhabiri, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook'a "İncirlik Üssü'nün darbenin bir parçası olarak kullanılıp kullanılmadığını" sorudu. Cook da "Olayların en başında arkadaşlarımızın ilk eğilimi neydi bilmiyorum ama onların da Türk medyasında çıkan haberler üzerine ilk bilgilere ulaşmaya başladıkları açıktır" yanıtını verdi.

Cook, gece boyunca yaşananlara rağmen İncirlik'teki askeri güvenlik seviyesinin cuma gecesi neden değiştirilmediği ve cumartesi TSİ 07.30'da en üst seviye olan "delta"ya neden çıkarıldığı sorularına ise yanıt vermedi.

Pentagın Sözcü, İncirlik'teki ABD askerlerinin gece boyunca İstanbul ve Ankara'da yaşanan askeri hareketlilik karşısında ne yaptıkları sorusunu da yanıtsız bıraktı.

ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı müdahale operasyonlarında kullandığı İncirlik Üssü'nün son derece önemli olduğunu vurgulayan Cook, "İncirlik'te elektrik kesintisinin sürüyor. Çalışmalarımız sürüyor; ancak, anladığım kadarıyla kesinti üs dışından kaynaklanıyor. O yüzden bu durumu açıklamayı Türk yetkililere bırakıyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nın üst düzey bir Pentagon yetkilisinden aktardığına göre; ABD'nin uluslararası üslerindeki güvenlik seviyelerinin günlük olarak sürekli güncellendiğini ve tehdit algılamasına göre anlık olarak artırılabildiğini anlattı. Yetkili, 16 Temmuz cumartesi saat 07.30'da güvenlik seviyesinin "hangi tehdit gerekçesiyle" en üst düzey olan "delta"ya çıkarıldığını ancak üs komutanının ve bölgedeki Amerikan istihbarat yetkililerinin bileceğini vurguladı.

Pentagon sözcüsü, ABD’ye ait herhangi bir mühimmatın, darbeye karışanların eline geçip geçmediğiyle ilgili de “Sadece şunu söyleyeceğim. Sivil ve askeri personelimizin, ailelerinin, tesislerimizin güvenliğini sağlamak için uygun adımlar attık ve bunu yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

Anadolu Ajansı pentagon sözcüsü peter cook