ABD'nin anahtarı: Erdoğan!

Amerika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını bitirecek planını açıkladı. Amerika Başkanı Joe Biden, Kıbrıs sorununu Erdoğan ile çözeceklerini söyledi. "Biz Ada'da tek devlet tanıyoruz o da Rum Kesimi" diyen Biden, Türk askerinin KKTC'den ayrılmasını istedi.

ABD'nin anahtarı: Erdoğan!

Amerika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını bitirecek planı açıkladı.

Açıklama Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden'den geldi. Biden, Pensilvanya’da düzenlenen Amerikan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu Ruhban Meclisi’nde konuştu. Biden, 40 dakikalık konuşmasının yarısını Kıbrıs sorununa ayırdı.

"Biz Ada'da tek bir devlet tanıyoruz, o da Güney Kıbrıs Rum Kesimi" diyen Biden, Kıbrıs sorununun nasıl çözeceklerini anlattı. Amerika'nın anahtarı Tayyip Erdoğan.

Kıbrıs sorununu Erdoğan ile çözeceklerini söyleyen Biden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti egemenlik haklarını ortadan kaldıracak federasyon planını çözüm olarak sundu.

"AKP Hükümeti, Ada’daki fiili durumun ekonomik, askeri veya siyasi açıdan çıkarına olmadığını pratik nedenlerle anlamaya başladı. İki bölgeli iki toplumlu federasyon konusunda iyimserim. Bunda Türkiye'nin de muhtemel çıkarı var. Anahtar Türkiye"

Türkiye'nin milli güvenliğinin IŞİD saldırılarıyla tehdit altında olduğunu hatırlatan Biden, "Çözüm dışardan değil, içerden gelecek" dedi, Türkiye'yi işaret etti.

"Türkiye daha çok yapıcı rol oynamalıdır, bu çıkarınadır. Güvenliği tehdit altındadır. Sürekli bir çözüm dışarıdan, Biden veya Başkan Obama veya ABD veya başka biri tarafından dayatılmayacak. Çözüm içeriden olacak"

Kıbrıs Barış Harekatı'nı "istila" olarak tanımlayan Biden, Türk askerinin Ada'dan çıkmasını da istedi. "Rum Kesimi ve İsrail'in Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz keşifleri oyunun kuralını değiştirdi" diyen Biden, Rum Kesimi'nin stratejik ortakları olduğunu ve Amerika'nın çıkarlarına uygun davrandığını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

recep tayyip erdoğan