BM'de İdlib Tartışması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İdlib'de kimyasal saldırı iddiası ile ilgili toplantısına Rusya, İngiltere ve Amerika arasındaki gerginlik damgasını vurdu. Rusya konseyi provokasyon ile suçladı, Amerika ise konseye tehditler savurdu. Rusya ve Çin İngiltere'nin sunduğu karar tasarısını veto edeceklerini açıkladı.

BM'de İdlib Tartışması

Suriye'nin İdlip kentindeki kimysal saldırıları iddiası üzerine olağanüstü toplanan Birleşmiş MilletlerGüvenlik Konseyi gergin geçti. İngitere ve Fransa Suriye yönetimine yaptırım uygulanmasını öngören karar taslağı sundu.

İngiltere, Rusya ve Çin'i hedef aldı, iki ülkenin Esad’a yönelik yaptırımların önünü tıkadığını iddia etti.

Rusya ise konseyi provokasyon yapmakla suçladı. Rusya Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Vekili Vladimir Safronkov, "Suriye hükümeti Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden bu olayları araştırmak için bir misyon kurmasını ve yardımcı olmasını istedi" dedi. Safronkov, daha önce kimyasal silahların teröristler tarafından kullanıldığını, fakat Batı'nın bu konuda sessiz kaldığını söyledi. Rus temsilci, "Şu durumda sizin kararınızı benimsemeye gerek olduğunu düşünmüyoruz. Şu ana kadar alınmış olan kararlar bu olayın adil bir biçimde soruşturulması için yeterli" dedi.

Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise konuşmasında saldırıda ölen çocukların fotoğraflarını göstererek harekete geçilmesini istedi. Haley, konseyi tehdit etti, "kolektif olarak harekete geçilmezse, Amerika tek başına harekete geçmeye zorlanabilir" dedi.

Suriye ise ordunun toksik kimyasalları silah olarak kullandığı yönündeki tüm iddiaları kategorik olarak reddettiklerini bildirdi.

Karar taslağı ile ilgili henüz bir oylama yapılmadı, ancak konseyin daimi üyelerinden Rusya ve Çin kararı veto edeceklerini açıkladı. Daimi üyelerinden herhangi birinin veto etmesi halinde kararın alınması mümkün değil.

Amerikan Başkanı Donald Trump ise "Esad, birçok çizgiyi geçti. Artık harekete geçme sorumluluğum var ve gururla bu sorumluluğu alacağım” dedi.

Öte yandan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, otopsi raporlarının kimyasal silah kullanımını doğruladığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

ulusalkanal.com.tr

rusya amerika çin Birleşmiş milletler kimyasal saldırı güvenlik konseyi