Mark Toner: Türkiye, ABD'lilerin hayatını riske attı

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye’nin, Sincar ve Karaçok dağına yönelik hava harekatıyla ilgili konuştu. Toner, Türkiye'nin bölgedeki Amerikalı askerlerin hayatını riske attığını söyledi.

Mark Toner: Türkiye, ABD'lilerin hayatını riske attı

Mehmetçiğin, Sincar ve Karaçok dağında terör örgütü PKK hedeflerine yönelik hava harekâtı Amerika'da derin tedirginlik yarattı. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye'nin bölgedeki Amerikalı askerlerin hayatını riske attığını söyledi.

Toner, başkent Washington’da basın toplantısı yaptı. Toner'a, "Türkiye’nin hava saldırıları yapmaması gerektiğini söylediniz, yapmamalı dediniz. Hava saldırıları durmuş gibi görünüyor ama bu kez karadan saldırı düzenliyorlar. Yorumunuz ne?" sorusu yöneltildi. Toner, "Türk hükümetinin girişimleriyle ilgili derin endişelerimizi en üst düzeyde net bir şekilde ortaya koyduk. Onlar, eylemlerini koalisyonla koordine etmemenin yanı sıra, bölgede bulunan Amerikalı askerlerin hayatını da riske attı" dedi.

Bölgede bulunan bütün güçlerin IŞİD'e karşı mücadeleye odaklanmaları gerektiğini belirten Toner, "Türkiye’nin YPG ile ilgili endişelerini anlıyoruz ama biz YPG konusunda aynı fikirde değiliz." ifadelerini kullandı.

Amerikalı sözcü, "Türkiye’ye çok açık bir şekilde bizle ve öteki koalisyon üyeleriyle koordine etmeleri gerektiğini aktardık" diye konuştu.

Toner, Türk yetkililerle hangi düzeyde konuşulduğu, bunun elçilikler mi dışişleri bakanlıkları düzeyinde mi olduğu sorusuna da "Daha yüksek düzeylerde" karşılığını verdi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye amerika pkk tsk Sincar karaçok mark toner