Yargı tarihinde bir ilk
Yargı tarihinde bir ilk yaşandı, Anayasa mahkemesi Yargıtay'ı mahkum etti. Yüksek mahkeme, Yargıtay’ın grev sonrası işten çıkarılan bir işçi hakkında verdiği kararı “hak arama hürriyeti” ve “kanun önünde eşitlik” ilkelerine aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’da şok etkisi yarattı.
Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtayla ilgili verdiği kararla yargı tarihinde bir ilk yaşandı.
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay 22’nci Hukuk Dairesi’nin adil yargılanma hakkını ortadan kaldırmak suretiyle hak ihlali yaptığına karar verdi.
Türk Hava Yolları işçilerinin grevi sonrasında işten çıkarılan bir personel Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu kabul eden Anayasa Mahkemesi Yargıtay 22’nci Hukuk Dairesi’nin işten çıkarılan işçi ile ilgili verdiği kararı haksız buldu. Kararda Yargıtay’ın anayasal koruma altında olan “hukuki belirlilik”, “kanun önünde eşitlik” ve “hak arama hürriyeti” ilkelerine uymadığı belirtildi. Anayasa Mahkemesi Yargıtay’ın adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi'nin kararında “başvurucuya takdiren net 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verilmesi gerekir” ifadeleri yer aldı.
Ulusal Kanal’ın edindiği bilgilere göre Anayasa Mahkemesi’nin 16 sayfadan oluşan kararı, Yargıtay’da şok etkisi yarattı.
Adli yargının, en yetkin ve son sözü söyleyen yüksek mahkemesi olan Yargıtay’ın, bir başka yüksek mahkeme tarafından denetlenmesi sonucu mahkum edilmesi büyük tepkiye yol açtı.
Tepkilerin Yargıtay’da söz konusu kararı veren 22’nci Hukuk Dairesine yönelmesi dikkat çekti. Şimdi yargı çevrelerinde ortaya çıkan bu olumsuzluğun nasıl düzeltileceği tartışılıyor.
Haber: Çağla Atlı Akkuş ulusalkanal.com.tr