NATO gemileri Ege Denizi'nde faaliyetlerde bulunacak

Ege'deki mülteci akınını engellemek için harekete geçen NATO; Türkiye ve Yunanistan'ın yürüteceği operasyonların ayrıntılarını açıkladı. NATO'nun Daimi Deniz Görev Gücü Ege Denizi'nde keşif, izleme ve gözetim faaliyetleri yapacak. Türk ve Yunan güçleri ise birbirlerinin karasuları ya da hava sahasına giremeyecek.

NATO gemileri Ege Denizi'nde faaliyetlerde bulunacak

NATO’nun Ege Denizi’nde mülteci akınının engellenmesine katkı sağlamak için üstleneceği operasyon konusunda Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorun aşıldı.

NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcileri dün gece yarısı angajman kuralları ve görev tanımlamasına ilişkin aytıntılar üzerinde anlaştı.

İkisi de NATO üyesi olmasına karşın Türkiye ve Yunanistan’a bağlı güçlerinin birbirlerinin karasuyuna ya da hava sahasına giremeyecek olması operasyonun en dikkat çekici unsurunu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in duyurduğu uzlaşmanın ana unsurları şunlar: NATO’nun bölgede görevli Daimi Deniz Görev Gücü, keşif, izleme ve gözetim faaliyetlerinde bulunacak. Elde edilecek bilgiler Yunan ve Türk sahil güvenlik birimleri ve diğer ulusal makamlarla paylaşılacak.

Avrupa Birliği’nin dış sınırlarından sorumlu birimi Frontex’le doğrudan bağlantı kurulacak. Görev alanı Ege Denizi olacak. Gemilerin hangi bölgelerde faaliyette bulunacağı Türkiye ve Yunanistan ile eşgüdüm içinde NATO komutanları tarafından belirlenecek. NATO gemileri hem Yunan hem de Türk karasularında konuşlandırılabilecek. Türk ve Yunan güçleri ise birbirlerinin karasuları ya da hava sahasına giremeyecek.

NATO, tekneleri geri çevirme görevi üstlenmeyecek. Bu görev, kritik bilgi sağlanacak Yunanistan, Türkiye ve Frontex tarafından yerine getirilecek. Kurtarma durumunda, Türkiye’den gelenler tekrar Türkiye’ye gönderilecek.

ulusalkanal.com.tr