Emniyet uyardı, Erdoğan dinlemedi

Hakkari'de AKP-PKK ortaklığında çıkarılan sözde PKK şehitliği provokasyonu iki ay önceki emniyet terör raporuna yansıdı; ancak önlem alınmadı. Emniyet terörle mücadele daire başkanlığı Eylül ayı PKK raporunda, PKK'nın şehir ve kırsalda inşa ettiği şehitlikler üzerinden Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır'da silahlı saldırı hazırlığında olduğu belirtildi. Konu Başbakan Erdoğan'a da sunuldu; ancak uyarılara karşın herhangi bir adım atılmadı.

Emniyet uyardı, Erdoğan dinlemedi

AKP'nin açılım sürecinde son provakasyon HakkariYüksekova'da yaşandı. Basın açıklamasıyla başlayan olaylar silahlı saldırıya dönüştü; iki kişi hayatını kaybetti.

Yüksekova'da uzun namlulu silahlarla ateş eden kişilerse polis kameralarına yansıdı. Olaylar hastaneye de taştı, polis biber gazı kullandı.

Oysa emniyetin iki ay önce Başbakanlığa gönderdiği PKK raporunda provakasyon uyarısı yapılıyordu. Emniyet Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı PKK raporunda sözde şehitliklerle ilgili kritik uyarılar vardı.

"Kırsal alanda inşa edilen sözde şehitliklerin etrafına 50-60 kişilik gruplar yerleştirildiği, alanlara ulaşan yollara el yapımı patlayıcı/mayın ile tuzaklama yapıldığı, söz konusu bölgeler çevresinde olası bir askeri hareket olması durumunda silahlı/mayınlı saldırı gerçekleştirilebileceği;"

Rapora göre PKK sözde şehitlikleri silah ve mühimmat deposu olarak da kullandı.

"Bölge halkının cenazeye saygısı ve ölüler ile ilgili hassasiyetinin istsmar edilerek sözde şehitlikler oluşturulduğu, bu amacın dışında sözde şehitliklerin kırsalda saklanacak silah ve mühimmat çin doğal koruma alanları olarak kullanılmasının hedeflendiği Haziran ve Temmuz ayı değerlendirmelerimizde bahsedilmişti. "

Raporda yer alan bir diğer uyarıysa açılım süreciyle birlikte şehirlere yerleşen PKK'lı gruplar. Kırsaldan çekilen PKK'lılar özel eğitim alarak şehirlere gönderilmiş.

"Ayrıca şehir merkezlerindeki eylemlerde kullanmaları amacıyla ayın başında silah temini yaptıkları, nitekim ayın ortasından itibaren başta Şırnak ve Hakkari illeri olmak üzere bölge illerinde düzenledikleri korsan gösteriler esnasında söz konusu silahlar ile güvenlik güçlerine saldırdıkları; düzenlenen molotoflu, EYP'li silahlı saldırıların niteliğinin arttırılarak devam ettirildiği..."

Ve PKK raporundaki en kritik uyarı... Emniyete göre PKK Hakkari-Şırnak hattında kapsamlı bir saldırı hazırlığında.

Tüm bu uyarılara karşın PKK'nın sözde şehitlik hazırlıklarına yönelik bir adım atılmadı. PKK birçok şehirde sözde şehitliklerini inşa etti. Bu durum olası provakasyonların da önünü açtı.

Haber: Mustafa Kaya

ulusalkanal.com.tr

AKP pkk erdoğan emniyet Hakkari açılım Yüksekova