Dünyada sadece Samsun'da yetişiyor
SAMSUN Orman ve Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, bölgede, 147'si endemik olmak üzere bin 784 damarlı bitki tespit edildiğini belirterek, "Bitkilerden dünyada sadece Samsun'da bulunan ve yeri sır gibi saklanan Samsun Lohusaotu (Aristolochia Samsunensis) bitkisi dikkat çekiyor. Bitkinin yurtdışına kaçırılması ihtimaline karşı, yetiştiği bölge hakkında kesinlikle bilgi paylaşımı yapılmazken, zehirli bitkinin sağlık için yararlı olup olmadığı halen araştırma aşamasındadır" dedi.
Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ kapsamında, Samsun 11'inci Bölge Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ile birlikte yürüttüğü 'flora ve fauna' envanteri çalışması tamamlandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, “Çalışmalar kapsamında 147'si endemik olmak üzere bin 784 damarlı bitki tespit edildi. Tespit edilen bitkilerden en çok da dünyada sadece Samsun'da bulunmakta olup ve yeri sır gibi saklanan bitki türü olan, 1962 yılında tespit edilen Samsun Lohusaotu (Aristolochia Samsunensis) bitkisi dikkat çekiyor. Envanterde yürütülen çalışmalarda bitkinin yurtdışına kaçırılması ihtimaline karşı, yetiştiği bölge hakkında kesinlikle bilgi paylaşımı yapılmazken, zehirli bitkinin sağlık için yararlı olup olmadığı halen araştırma aşamasında. Ayrıca Samsun bölgesinde yapılan envanter sonucuna göre de araştırmalarda 362 tür kuş, 29 tür iç su balığı, 12 tür sürüngen, 9 tür çift yaşarlar (amfibi), 376 tür tohumsuz bitki, 382 tür omurgasız hayvanlar olduğu tespit edildi” dedi.
Ayrıca kuş türlerinin de incelendiği envanter ile ilgili de bilgiler veren Bölge Müdürü Kılınçer, dünya da nesli tükenen 24 türün 18’inin Samsun’da bulunan Kızılırmak Deltası’nda olduğunu tespit ettiklerini ifade ederek, "Kuş türlerinin incelenmesi sırasında bugüne kadar 352 kuş türünün saptandığı Kızılırmak Deltası'nda tüm dünyadaki nesli tehlikede olan 24 kadar türden 18’nin de sadece Kızılırmak Deltası'nda olduğu tespit edildi. Bölgede görülen türlerden Büyük Denizdüdükçünü ve Kuzey İncir kuşunun, bugüne dek Türkiye’ de sadece Kızılırmak Deltası'nda olduğu saptandı. Deltadaki türlerden Tepeli pelikan, Cüce karabatak, Al boyunlu kaz, Dik kuyruk, Şahkartal, Küçük kerkenez, Toy ve Pasbaş patka dünya çapında nesilleri tehlikede olan türler olarak saptandı” diye konuştu.
2019 yılına kadar devam edecek olan projenin bölge ayağında ayrıca Prof. Dr. Nazmi Polat, Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, Doç. Dr. Şevket Kandemir, Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer ve Yrd. Doç Dr. Kiraz Erciyas Yavuz yer alıyor.
(DHA)