Doğu Akdeniz'de yeni Fransız kışkırtması

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı cephe hareketli. Fransa, yine kışkırtma peşinde. Türkiye'nin faaliyetlerine karşı bölgede "Medor" adıyla operasyon başlatıldı. Fransa donanmasına ait en az üç fırkateyn ve iki uçak Doğu Akdeniz'e gönderildi. Bu arada Yunanistan, İsrail ve Rum Yönetimi'nin Savunma Bakanları da Lefkoşa'da bir araya geldi. Üçlü işbirliği konusunda anlaşma sağlandığı duyuruldu.

Doğu Akdeniz'de yeni Fransız kışkırtması

Fransa, Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı operasyon başlattı. Lefkoşa'da Yunanistan, İsrail ve Rum Yönetimi bir kez daha el sıkıştı.... Bölgede sular yeniden ısındı.

Fransa Savunma Bakanlığı, Doğu Akdeniz'de "Medor" adıyla operasyon başlatıldığını duyurdu. Bu kapsamda en az 3 fırkateyn ve çok sayıda hava aracı bölgede görevlendirildi.

Operasyonda yer alan fırkateynlere iki savaş uçağı ve çok sayıda helikopterin destek olacağı ifade ediliyor. Fransa, operasyonun "hedefi" hakkında açıklama yapmasa da, Türkiye'ye bir mesaj verilmek istendiği biliniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin faaliyetlerine karşı sahada varlık göstereceklerini açıklamıştı.

Operasyona katılan donanma birliklerinin görevi ise net bir şekilde belirtildi. Bölgeyi 'gözetleme', ‘Fransa’nın varlığını fark edilir biçimde gösterme’ ve ‘uluslararası hukukun ihlali durumunda devreye girme’ , birliklere verilen görevler...

Amerika Birleşik Devletleri'nin "kilit ortağımız" dediği Rum Yönetimi de hareketli. Lefkoşa kritik bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Yunanistan, İsrail ve Rum Yönetimi Savunma Bakanları askeri işbirliklerini artırma konusunda anlaştı. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Savunma yeteneklerimizi güçlendirecek ve her üç ekonomi için de binlerce iş yaratacak büyük ölçekli sanayi işbirliğini teşvik etmek konusunda anlaştık" dedi.

Üç bakan da, üç ülkenin silahlı kuvvetlerinin ortak eğitim programları, istihbarat paylaşımı ve siber güvenlik yoluyla daha etkili bir şekilde çalışmayı planladıklarını ifade etti.

ulusal.com.tr

türkiye amerika yunanistan israil fransa doğu akdeniz Macron