Akkuyu Nükleer Santrali muamması

Türkiye ile Rusya arasındaki kriz sürerken, Rusya'nın Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının askıya alındığı iddia edildi. Türkiye ve Rusya'dan yapılan açıklamalarda bu haberler yalanlandı

Akkuyu Nükleer Santrali muamması

Türkiye ile Rusya arasındaki önemli projelerden biri olan Akkuyu Nükleer Santrali ile ortaya önemli bir iddia atıldı.

Reuters haber ajansı, Rusya'nın resmi nükleer enerji şirketi Rosatom’un Türkiye’deki ilk nükleer santral projesinin inşaat çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

Gelişme üzerine Türkiye Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili iddiaları kesin bir dille reddetti. Rus şirketinin proje için 3,5 milyar dolar harcama yaptığını belirten yetkili, projenin tek taraflı feshedilmesi halinde ciddi bir tazminat ödeneceğini hatırlattı.

Konuyla ilgili Rusya'dan da yalanlama geldi. Akkuyu projesine yakın bir Rus yetkili RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada “Akkuyu Nükleer Güç Santrali şirketi, çalışmalarına devam ediyor” dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Şirketi Genel Müdür Yardımcısı'da TASS haber ajansına yaptığı açıklamada inşaat çalışmalarının durdurulmadığını belirtti. Rus yetkili “Sahadaki çalışmaların plana göre ilerlediğini" belirtti.

Rus yetkili iddianın ortaya atılmasından kısa süre önce Türkiye Enerji Bakanlığı ile geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini, hiçbir yetkilinin kendilerine projenin durdurulmasından bahsetmediğini de belirtti.

Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak Nükleer Santrali 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Bu santral Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak.

ulusalkanal.com.tr