İşten çıkarmanın cezası belli oldu! Türk-İş'ten tepki

İşten çıkarma 3 ay yasaklandı ancak buna uymayan işveren olursa cezası sadece 2 bin 943 lira. Emek cephesi cezanın caydırıcı nitelikte olmadığı görüşünde. Ulusal Kanal'a konuşan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, "İşten çıkartma bedel karşılığı değil tamamen yasaklanmalı" dedi.

İşten çıkarmanın cezası belli oldu! Türk-İş'ten tepki

İşveren yasağa rağmen işten çıkarırsa 2 bin 943 lira ceza ödeyecek. İşçi cephesine göre ise ceza caydırıcı değil.

Hükümetin yeni tip koronavirüse karşı işçi ve işverene yönelik önlem teklifi Meclis’ten geçerek kanunlaştı. Buna göre, 3 ay işçi çıkarma yasaklandı. İşverene ise işçiyi ücretsiz izne gönderme yetkisi verildi. Bu süre içinde işçilere bin 177 lira İşsizlik Fonu’ndan ödeme yapılacak. Cumhurbaşkanı da ücretsiz izin süresini de 6 aya kadar uzatabilecek.

İşveren yasağa rağmen işçi çıkarırsa cezası ise asgari ücretin brüt tutarı yani 2 bin 943 lira. İşçi cephesi 3 ay işten çıkarmaların yasaklanmasını olumlu bulsa da bu cezanın caydırıcı olmadığını vurguluyor.

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar konuya ilişkin Ulusal Kanal’a konuştu. Alemdar, 3 ay boyunca hiçbir şekilde işten çıkarmanın olmaması gerektiğini aktardı.

Yeni düzenlemede kısa çalışma ödeneğine ilişkin de değişiklik yapıldı. İşçilerin bu ödeneği alabilmesi için son 2 ay çalışan ve 450 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Teklifin görüşmeleri sırasında şartların uygunluk tespitinin sonucu beklenmeden ödemenin yapılması için geçici madde eklendi. Ancak işçi tarafı aranan koşulların bu süreçte tamamen kaldırılmasını istiyor.

Öte yandan işçilerin toplu sözleşme süreci ve grev kararları teklifin Meclis’e sunulduğu ilk halinde 3 ay süreyle durdurulacaktı. Ancak görüşmeler sırasında bu madde geri çekildi. Böylece sendikalar işçi adına toplu sözleşme süreçlerini yürütmeye devam edecek. Grev kararı alınırsa uygulanabilecek.

HABER: SEDA AKYÜZ

ulusal.com.tr

ulusal kanal türkiş