Su Rumları tedirgin etti

Rum istihbaratı, KKTC ile BM’nin ortak hazırladığı ve sadece Türkiye’yle paylaşılan ‘gizli damgalı’ su belgesini medyaya sızdırdı. Belgeye göre Türkiye’den gelen suyla KKTC’de mülk fiyatları ile ülkenin milli geliri artacak, böylece Rumlar’ın müzakere masasında talep ettiği toprakları alması uluslararası hukuk kurallarına göre zorlaşacak.

Su Rumları tedirgin etti

Türkiye ve KKTC arasında su kullanımı konusunda sıkıntılara yol açan ve 'asrın projesi' olarak nitelendirilen proje ile ilk su, hafta sonu KKTC'ye ulaştı. Suyun ulaşması ile bölgedeki emlak fiyatları yüzde 10 oranında değer kazandı. Daha sonra Türkiye bir jestle Rum tarafına da su verebileceğini açıkladı. Ancak Rum İstihbaratına göre Türkiye'nin burada gizli bir ajandası var.

Rum istihbaratı "KİP", KKTC ile BM’nin ortak hazırladığı ‘gizli damgalı’ su belgesini medyaya sızdırdı. Belgeye göre, adaya gelen su KKTC'nin milli gelirini de, toprak ve gayrimenkul fiyatlarını da ciddi biçimde artıracak. Arazi ve gayrimenkuldeki artışın orta vadede on katı aşacağı öngörülüyor. İşte bu gelişmelerle Rumların müzakere masasında talep ettiği toprakları uluslararası hukuk normlarına göre alması güçleşecek.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın, 2011’de hazırladığı gizli belgeye göre, stratejik öneme sahip su projesi, KKTC’de mülk fiyatları ile ülkenin milli gelirini artıracak. KKTC’nin gizli belgesini Rum Fileleftheros gazetesi yayınladı. Küçük bir bölümü yayınlanan belgede eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile mülkiyet konusundaki müzakerecisi Serden Hoca’nın imzasını taşıyor.

8 sayfalık rapora göre, ABD’li su ve mülkiyet uzmanı Frederick Brusberg’le, KKTC’ye su temin projesinin Dünya Bankası tarafından onaylanmasını ve böylece Rumların müzakere masasında, su projesinden dolayı değer artışı yaşanacağını, 1974 öncesi Rum mülklerin iadesi konusunda ses çıkartamayacağı tavsiyesinde bulundu.

Uluslararası hukuka göre, su ile oluşturulacak bu değer artışı, 1974 öncesinde Rum mülkü olan topraklar üzerinde KKTC’nin hak iddia etmesini sağlayacak. Ayrıca, KKTC sınırındaki toprakların ise Türk kesiminin elinde ciddi değer kazanması, müzakerelerde konumunu güçlendirecek.

ulusalkanal.com.tr