Tayyip Erdoğan'dan farklı konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu Amerika'ya giderken faiz tartışmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz insin" ısrarının aksine, Davutoğlu, hem sıcak para hem de yatırımlar için denge olması gerektiğini savundu. Enflasyon ve faiz kadar, siyasi istikrarın da önemli olduğunu vurguladı

Tayyip Erdoğan'dan farklı konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, faiz oranıyla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan farklı konuştu.

Davutoğlu açıklamasını, Erdoğan'ın "yüksek faiz vatan hainliğidir" açıklamasından ardından Amerika'ya giderken yaptı.

Davutoğlu, "faiz tek parametre değil" dedi, sıcak paranın kaçmaması ve yatırımlar için dengeli bir faiz oranı gerektiğini söyledi.

"FAİZDE DENGE OLMALI"

Burada çok dikkatli bir şekilde para politikaları ile enflasyon arasındaki ilişkiyi yönetmek gerekiyor. Önemli olan bunun tek unsur, tek parametre olarak görülmemesi. Türkiye’nin ne doğalgazı, petrolü ne birikmiş sermayesi var. Dışarıdan sermaye çekmek zorundayız. Burada faizle enflasyon beklentisi arasında sağlıklı bir ilişki kurmazsak, dış yatırım düşmeye başlıyor. Ama kısa vadede Türkiye’den paranın kaçmaması lazım. Dünyadaki reel faiz oranlarıyla karşılaştırıldığında Türkiye cazip olmalı. Burada bir denge bulmamız gerekiyor. Hem sermaye kaçmasın, hem de yatırıma gelecek sermaye için kalıcı bir yatırım ortamı olsun. Bu sağlanabilir. İyimserim.

Davutoğlu, faiz ve enflasyon kadar siyasi istikarın da önemli olduğunu vurguladı.

"SİYASİ İSTİKRAR ÖNEMLİ"

Enflasyonu sadece Merkez Bankası’nın faiz ya da kur politikaları belirlemiyor. Burada işi kutuplaştırıp, iki kutup gibi değerlendirmek doğru değil. Yatırımlar için enflasyon ve faiz oranları kadar siyasi istikrar önemli.

ulusalkanal.com.tr