Deniz patlıcanı Çin'e ihraç ediliyor
İzmir'in turistik ilçelerinden Dikili, son zamanlarda deniz patlıcanı ihracatıyla da öne çıktı. Neslinin tükenmemesi için sıkı denetimlerin uygulandığı deniz patlıcanı avcılığı için dalgıçlar yaklaşık 30 metre derinlikte yapılıyor. Özel izinlerle ihraç edilen deniz patlıcanları, başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine gönderiliyor.
İzmir’in Dikili ilçesi yazın turizmle anılırken, son zamanlarda deniz patlıcanı ihracatında önemli bir merkez haline geldi. Neslinin tükenme tehlikesine karşı deniz patlıcanı avcılığı Türkiye'nin yalnızca belirli yerlerinde belirli kotalarla sınırlı olarak yapılıyor. 1 Ocak - 31 Mayıs tarihleri arasında 2.500 ton suyu alınmış deniz patlıcanının avlanılmasına izin veriliyor. Deniz patlıcanı avcılarını taşıyan tekneler, güneşin doğuşuyla birlikte yola çıkıyor.
Dalma yetkisi olan en fazla 5 kişinin çalıştığı gemilerde, her dalgıç günde en fazla 40 kilogram suyu alınmış deniz patlıcanı avlayabiliyor. Dalgıçlar 30 metre derine dalarak deniz patlıcanlarını topluyor. Av tekneleri, yalnızca izin verilen yerlerde karaya çıkabiliyor.
İl ve ilçe tarım orman müdürlüğü yetkilileri, teknelerden indirilen deniz patlıcanlarını sıkı bir şekilde denetliyor.
Kontrolleri yapılan ve kotayı aşmayan miktardaki deniz patlıcanları için ihracat iznini alınıyor. Özel nakil belgesi alan firmalar, deniz patlıcanını donmuş ya da kuru bir şekilde Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediyor.
Deniz patlıcanı Uzakdoğu ülkelerinde sadece yemek olarak değil, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılıyor. Çin tıbbında yorgunluğa, cinsel hayata ve eklem ağrılarına iyi geldiğine inanılıyor. Başta Çin olmak üzere Hong Kong ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Deniz patlıcanı aynı zamanda yüksek bir protein kaynağı.
ulusal.com.tr