İşçiden korktular olağanüstü hal ilan ettiler

Enerji özelleştirmelerinin iptali için aylardır direnen Yatağan işçileri Ankara'ya gitmek için yola çıkmak istedi. AKP hükümeti, otobüsleri engellemeye çalıştı, Ankara’ya gelen işçilerin her türlü eyleminin yasaklandığını duyurdu.

Enerji ve Maden işçileri Termik santrallerin ve bağlı kömür ocaklarının satışının iptal edilmesi için yeniden Ankara yollarına düştü. Ancak bir kere daha işçilerin Ankara'ya gidişi engellendi.

Yatağan ve çevresinde resmen sıkıyönetim ilan edildi. İçişleri Bakanlığı talimatı ile Ankara’ya ilk çıkan işçiler engelleme ile karşılaştı.

Ardından Ankara’da da olağanüstü hal ilan edildi. Ankara Valiliğinin kararı ile 9 ve 10 Nisan günlerinde basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yapılması yasaklandı. Valilik sendika genel merkezlerine genelge gönderdi. Genelgede sendikaların ve işçilerin özelleştirmeyi protesto etmek için yapacakları basın açıklaması yasadışı eylem ilan edildi ve basın açıklamasına katılacak olan kişiler hakkında soruşturma açılacağı ve çıkacak olaylardan sorumlu tutulacağı belirtilerek tehdit edildi.

'Korkunun ecele faydası yok'

Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, engellemenin ardından yaptığı açıklamada, “Basın açıklaması yapmak için kimseden önceden izin almaya gerek yok. Bize bir haftadan beri adı konulmayan bir sıkıyönetim ilan edildi. Son bir haftada işçinin attığı her adım takip ediliyor. Muğla il emniyeti ile görüştük, öğle saatlerinde otobüsleri tuttuk akşam üzeri ise bir haber aldık yetkililerden İçişleri Bakanlığı'ndan; kesinlikle toplu çıkışlar olmayacağı yönünde. İşçilerin hak aramasından korkuyorlar, bu yüzden ellerinde sopayla gaz bombasıyla dolaşıyorlar. Korkunun ecele faydası yok.” dedi. Girgin, Ankara’ya giden 10 kişinin bile binlerle karşılanacağını söyledi. 'Buradan Ankara halkına çağrıda bulunuyoruz' diyen Girgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi imkanlarımızla bile olsa Ankara’da olacağız. Tüm Ankaralıları milletin evi olarak gördüğümüz 76 milyonun hakkı olan bu santrallere kömür ocaklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.'

'Bizi göndermeseler de özelleştirmeyi durduracağız'

Tes İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik de, “Biz Emniyet Müdürü ile görüştük, durumu anlattık. Yola çıkarken amacımızın mücadelemizin, vatan mücadelesi ekmek mücadelesi olduğunu anlattık, özelleştirme idaresi önünde basın açıklamamızı yapıp ayrılacağımızı söyledik. Emniyet Müdürünün bize verdiği yanıt ise bunun en tabi hakkımız olduğuydu. Tabiki buna inanmadık bizler dağlara çıksaydık, dağlardan inseydik bizi güllerle karşılarlardı. Biz ilk çadırı kurarken bu meşale tüm işçi sınıfını da yakacak demiştik, şimdi tüm işçi sınıfının meşalesi haline geldi. Buradan şunu söylüyoruz; biz bu özelleştirmeyi durduracağız bizi gönderseler de göndermeseler de. Ve şundan eminim ki Türkiye işçi sınıfının bu mücadelesinden korktular. Ankara’da olağanüstü hal ilan ettiler iki gün boyunca Ankara’da gösteri yürüyüşü ve açıklama yapmak yasaklandı. Buradan şunu görüyoruz ki, işçi sınıfının gücü hala bitmemiş.”

'Özelleştirmelere karşı vatan mücadelesine çağırıyoruz'

Onur Şaşı: “Kararlılığın ve inancın bir bıçak gibi keskin olduğu bir sürecin sonuna geliyoruz. Biz kararlıyız, sesimizi bir kez daha Ankara’dan duyuracağız, ya özelleştirmeyi durduracağız ya durduracağız! Tüm Türkiye’de işçiden emekçiden yana olan herkesin Ankara’da birleşmesini istiyoruz.”

Şükrü Korkmaz : “Bu özelleştirmeyi yaptırmayacağız. Tekrar tekrar sattırmayacağız diyoruz. Önce vatanı sonra emeğimizi, ekmeğimizi sattırmayacağız. Burası bizim ekmek teknemiz ekmeğimizi vermeyeceğiz. Hükümet aklını başına alsın, buradan Ankara halkına sesleniyorum bizimle beraber olsunlar, destek versinler.”

Kaan Çelik: “Vatanın bir parçası olan işletmelerimizi, Türkiye halkının vergileri ile yapılmış bu kurumların peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Bunlar Çanakkale nasıl savunulduysa öyle savunulması gereken kurumlar. Hiçbir zaman zarar etmemiş hep bu ülkeye kar ettirmiş kurumları satmaya kalkan bu hükümetin de satmak isteyen herkesin de karşısında olacağız. Bu işletmeler Hakkari’den Edirne’ye herkesin vergisi ile yapılmış işletmeler , tabiki vatanımızı savunuyorsak bu işletmeleri de korumalıyız. “

ulusalkanal.com.tr