PYD ve Delta Force birlikte savaşıyor

ABD’nin özel kuvvetlerinin, PYD ile birlikte çatışmalara girdiği ortaya çıktı. Askeri kaynaklar, uçaklara istihbaratın özel birliklerin kullandığı SOFLAM adlı özel cihazla verildiği bilgisini verdi

PYD ve Delta Force birlikte savaşıyor

ABD’nin özel kuvvetlerinin, PYD ile birlikte çatışmalara girdiği ortaya çıktı. Askeri kaynaklar, uçaklara istihbaratın özel birliklerin kullandığı SOFLAM adlı özel cihazla verildiği bilgisini verdi

ABD’nin Özel Kuvvetleri’nin, PYD’yle birlikte, Ayn el Arap’taki çatışmalara katıldığı öğrenildi. ABD’nin en derin askeri birliklerinden olan Delta Force’u da barındıran Özel Kuvvetler’in, ABD uçaklarına istihbarat verdiği de öğrenildi.

KOORDİNAT KİMDEN?

YPG Sözcüsü Polat Can, bombardıman için ABD’ye istihbarat verdiklerini söylemişti. Açıklamadan sonra “ABD uçaklarına IŞİD mevzilerinin koordinatlarını kim verdi” sorusu anlam kazandı. Askeri kaynaklar, bu tür hareketli hedeflerin ancak karadan lazer işaretleme cihazlarıyla yer tespitlerinin yapılabildiğini ve uçaklardan lazer güdümlü füze veya bombalarla vurulduğunun altını çizdi. ABD Ordusu’nun 2001 yılındaki Afganistan ve 2003’teki Irak işgalleri sırasında bu yöntemi kullandığı biliniyor. IŞİD mevzilerinin de aynı yöntemle vurulduğu kaydediliyor. “Herhangi birisi bu yer tespitini ve lazerle işaretlemeyi yapabilir mi?” sorusuna askeri kaynakların yanıtı “hayır”. Lazer işaretleyici cihazın İngilizcesi, Special Operations Forces Laser Acquisition Marker (SOFLAM). Türkçesi, Özel Operasyon Kuvvetleri Lazer (Edinim) İşaretleyicisi. Adından da anlaşılacağı üzere, bu işlem, karadaki Özel Kuvvetler tarafından yapılıyor. Küçük bir üçayak üzerinde kullanılan bu işaretleyicilerin menzili 200 metreden 20 kilometreye kadar çıkabiliyor. İşaretleme çıplak gözle görülemeyecek bir dalga boyunda kızıl ötesi ışıkla çalışıyor. Askeri uzmanlar uçaklara hedef belirleme işleminin, teknik bilgi ve uzun süren eğitim gerektiren bir işlem olduğu için, sahadaki PKK/PYD unsurlarınca değil, ABD Özel Kuvvetleri tarafından yapıldığını vurguluyor. Bir uzman “ABD Özel Kuvvetleri, işaretleme yapmadan önce, bölgedeki müttefik unsurlarla iletişim kurar. Bu bölgedeki ABD müttefiği YPG’ye, bölgede kuvvetleri olup olmadığı sorulur. YPG de bilgi verir. Bunun dışında YPG katkısı olmaz.”

DELTA FORCE SAHADA

ABD Başkanı Obama’nın 10 Eylül’de açıkladığı IŞİD stratejisindeki kara operasyonları eksikliği başından beri tartışılıyor. Ancak tartışma Ameriakn Ordusu’nun Afganistan ve Irak’ta olduğu gibi onbinlerce askerle sahaya müdahalesi. Hava operasyonunun tamamlayıcısı, ABD Özel Kuvvet operasyonları. Bunun için de sahada doğrudan savaşı yönetmek üzere Delta Force timlerinin gönderildiği biliniyor. ABD “askeri danışman” sıfatıyla Irak’a 400 civarında Özel Kuvvet yolladığını resmi olarak açıkladı. Ancak Suriye’ye yollananlar ise açıklanmadı. Ayrıntıyı İngiliz Mirror gazetesi yazdı. Gazetenin 23 Ağustos 2014 tarihli haberinde “IŞİD’i parçala” emriyle görevlendirilen ve SAS Komandoları, havacı özel kuvvet mensupları ve MI6 ajanlarından oluşan özel bir görev gücünün Delta Force ile birlikte Suriye ve Irak’ta görev yapmaya başladığını, operasyonun CIA tarafından yönetildiğini duyuruyor. Habere göre, Özel Görev Gücü ayrıca “Kürt militanları” eğitecek.

YPG’DEKİ AMERİKALILAR

ABD askerlerini, YPG’liler de dolaylı olarak itiraf etmişlerdi. YPG’liPolat Can, “YPG içerisinde 5-6 tane Amerikalı savaşçımız var” açıklaması yapması dikkat çekmişti. ABD’nin 1991’deki Irak saldırısında da görev yaptığı belirtilen Brian Wilson ve yine Amerikalı Jordan Matson’un YPG’de bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Fikret Akfırat / Ceyhun Bozkurt

Aydınlık