Fırat Kalkanı'nda yeni hedef: Şeyh İsa

Fırat Kalkanı Harekatı’nın 184. gününde kritik hamle tamamlandı. El-Bab kenti ve çevresinde tam denetim sağlandı.

Fırat Kalkanı'nda yeni hedef: Şeyh İsa

IŞİD bir bölgeyi tutarken gücünü belli bir cephe hattına yoğunlaştırıyor. Savunma hattı yarılınca arada geniş bir bölge bırakarak geri çekiliyor. Böylece TSK desteğindeki ÖSO grupları el-Bab’ın ötesindeki Tadif ve el-Amiya kasabalarına kadar ilerledi.

El-Bab eni sonu alınacaktı. Ancak asıl fırtına el-Bab’ın alınmasından sonra kopacak. Washington’dan Ankara’ya yoğun trafiğin nedeni de bu…

Ankara’da siyasi ve askeri “Karargah” çeşitli ihtimaliyat planlamalarını masada tutuyor. Washington’dan gelecek sinyallere göre kararlaştırılan adımlar atılacak.

ABD Yönetimi Türkiye’ye Rakka’yı gösterirken Ankara kendi önceliklerine göre bölgede alan düzenlemesi yapıyor.

Ulaştığımız güvenlik kaynakları Ankara’nın el-Bab sonrası için Fırat Kalkanı Harekatı’nın batı kanadına yoğunlaşacağını belirtiyor. Bu noktada kritik hedefler Mare’nin hemen batısındaki Şeyh İsa ve onun batısındaki Tel Rıfat kasabaları.

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesiyle ortaya çıkan sıkıntılı atmosferde PKK/PYD’ye bağlı gruplar esas olarak Arap ve Türkmenlerin yaşadığı bu kasabaları ele geçirmişti. Ankara bu oldu-bittiye obüs atışlarıyla yanıt vermiş ancak Rusya ile gergin ilişkiler PKK/PYD’nin önünün kesilmesini engellemişti.

Şu an çok daha farklı bir atmosfer söz konusu. Türkiye stratejik hedef el-Bab’ı ele geçirmiş durumda. Rusya ile askeri koordinasyon düzeyinde ilişki tesis edildi. Astana süreciyle birlikte Suriye konusunda yeni sayfa açıldı.

Fırat Kalkanı’nda yeni hedef PYD/PKK denetimindeki Şeyh İsa kasabası. El-Bab operasyonuyla “güvenlikli bölge”nin güney kanadı güvence altına alındı. Şimdi sırada doğu-batı hattında Menbiç’ten Tel Rıfat’a uzanan kuşağın çerçevesinin çizilmesi var.

Konuştuğumuz güvenlik kaynakları bölgeye çoktan gerekli intikallerin sağlandığını belirtiyor. Ön cephede ÖSO’cu gruplar var. İç bölgelerde zırhlı birlikler konuşlandırılmış durumda.

Son günlerde ÖSO’cu gruplar Şeyh İsa ve Tel Rıfat’a yönelik havan atışlarına hız verdi. Yakın zamanda önce Şeyh İsa, sonra da hemen ilerisindeki Tel Rıfat’a doğru karadan harekete geçilecek. El-Bab harekâtının tamamlanmasıyla boşa çıkan ÖSO’cu gruplar da bu bölgeye kaydırılacak.

Bu süreçte ABD istihbaratıyla yakın temas içinde olan PKK/PYD de boş durmuyor. Bölgeyi gösteren uydu fotoğraflarında PYD’lilerin Şeyh İsa etrafında oluşturduğu savunma hatları dikkat çekiyor.

Türkiye’ye 20 km. uzaklıkta PKK/PYD’liler, hendekler kazmış, siperler oluşturmuş durumda. IŞİD’den öğrendikleri tünel ağlarıyla savunma hattı oluşturma yöntemini de kullanıyorlar.

Ankara bu gelişmeleri yakından izliyor. Adım adım bölgenin PKK/PYD denetiminden çıkarılması hedefleniyor. Şeyh İsa ve Tel Rıfat’ın alınmasıyla “güvenlikli bölge”nin batı kanadı sağlama alınmış olacak. Bu süreçte Menbiç’in asıl sahiplerine teslim edilmesi için de baskı sürdürülecek.

Washington’ın açmazı burada başlıyor. Trump’un Ulusal Savunma ekibi yeni Suriye planı hazırlarken Pentagon çoktan Rakka’nın etrafını PKK/PYD güçleriyle sarmış durumda. Suriye’de ABD planlamaları açısından değişen çok bir şey yok.

Değişen, Ankara’nın şartların zorlamasıyla kendi önceliklerini öne alan adımlar atmaya başlaması. Ankara’nın önceliği PKK/PYD oldukça bölgede ABD’nin istediği koşulların oluşması zor.

Bu durum Ankara-Washington ekseninde yeni gerginliklerin kapıda olduğunu gösteriyor.

Haber-Analiz: Mustafa Kaya

pkk tsk ışid pyd Fırat Kalkanı el bab ÖSO