Kredi kartı faiz oranlarında flaş gelişme

Merkez Bankası Türk lirası ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları ile gecikme faiz oranlarında indirime gitti. 1 Nisan'dan itibaren aylık azami faiz oranı yüzde 1,40'tan yüzde 1,25'e düşürülecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi kartı asgari ödemesi ve kart limiti yönetmeliğinde de değişikliğe gitti.

Kredi kartı faiz oranlarında flaş gelişme

Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmasına dair tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre; 1 Nisan 2020'den geçerli olmak üzere, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,40'tan yüzde 1,25'e düşürüldü. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,12'den yüzde 1'e indirildi.

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, taşıt ve tüketici kredilerinde anapara, faiz ve taksit ödemelerinin erteleme taleplerinde orijinal vadenin sınırlayıcı olmayacağını bildirdi.

Buna göre; Vade sınırı 12 ay olan kredinin son taksitinde 3 ay erteleme talebi gelse dahi karşılanacak. Ayrıca, gecikmeye giren krediler yakın izlemeye alınmadan önce 30 gün yerine 90 gün beklenecek. Uygulamalar, 31 Aralık 2020'ye kadar geçerli olacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi kartı asgari ödemesi ve kart limiti yönetmeliğinde de değişikliğe gitti. Yönetmelikteki, asgari tutar BDDK'nın belirlediği tutardan az olamaz ifadesine "Bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebileceğine" ifadeleri eklendi.

Aynı Yönetmeliğin 22'nci maddesinin başlığı “Kredi kartı limiti ve asgari tutar” olarak değiştirildi. Madde şu ifadeler eklendi.

KREDİ KARTI YÖNETMELİĞİ DEGİŞTİ

"Kurul, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın görüşünü alarak, kredi kartlarında asgari tutarı dönem borcunun yüzde yirmisi ile yüzde kırkı arasında olacak şekilde belirlemeye ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünü alarak kredi kartı limitine ilişkin bu maddede yer alan sınırlamaları değiştirmeye yetkilidir.”

Hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı'nın yürüttüğü yönetmelik, yürürlüğe girdi.

ulusal.com.tr

faiz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kredi kartı tcmb