İstanbul için kritik deprem uyarısı

Olası İstanbul depreminde en az 2,5 milyon insan evsiz kalacak. Kentsel dönüşüm amacına uygun yapılmıyor. Yapı denetim firmaları görevini yapmıyor

1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Ulusal Kanal'da Umut Tezerer'in sunduğu Gün Ortası programına, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan konuk oldu.

Erdal Şahan İstanbul'un depreme hazır olmadığını söyledi. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra İstanbul'da belirlenen yaklaşık 500 toplanma alanının geçen 19 yıl içinde 77'ye kadar düştüğünü söyleyen Şahan, kıyıların doldurulması ile coğrafi haritası değişen İstanbul'un olası bir depremde “sıvılaşma” tehlikesi taşıdığını da belirtti.

OLASI SENARYO

Yapılan simülasyon ve öngörülen senaryolarda 7 şiddetindeki olası bir depreminin İstanbul'da yaklaşık 625.000 vatandaşın hayatına mal olacağının tahmin edildiğini belirten Şahan, 6 şiddetinde bir depremin de oldukça yıkıcı olacağını söyledi.

2007 yılında çıkarılan kanunla başlatılan kentsel dönüşümün amacına uygun bir şekilde yapılmadığını belirten Erdal Şahan, özellikle gelir seviyesinin düştüğü, kentin 'varoşları' diye tarif edilen semt ve ilçelerde uygulamanın ranta kurban gittiğini söyledi. Şahan vatandaşı kandıran sahtekârlıklara dikkat çekti.

1999 depreminin ardından kurulan birçok yapı denetim şirketinin de görevini tam anlamıyla yapmadığını belirten Şahan, özellikle ev alacak vatandaşları, tapuda imza atmadan önce belediyede gerekli tüm araştırmaları yapması gerektiği konusunda uyardı.

ulusal.com.tr

deprem istanbul