Gladyo'nun paravan örgütü: HTŞ

Astana ortakları için Suriye savaşının turnosol kağıdı İdlib. Ancak yapılan açıklamaları ve sergilenen tutum "Ankara'da kafa karışıklığı" olarak yorumlanıyor. Zira bölgede Türkiye'nin bölgede ayağına dolanan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "başı bozuklar" diye ifade ettiği bir örgüt var. Adı HTŞ... Peki kimdir HTŞ? Kim kurdu, kim yönetiyor? Gladyonun hangi operasyonları için paravan kuvvet rolü üstleniyor? Orta Doğu Uzmanı Fikret Akfırat anlattı. Deniz Çağlayan'ın analiz haberini izliyoruz.

Gladyo'nun paravan örgütü: HTŞ

Heyet Tahrir'uş Şam, kısa adı HTŞ... Türkçe açılımı ile de Şam’ı Özgürleştirme Heyeti... Adı farklı olsa da HTŞ de tıpkı diğer bir çok örgüt gibi Amerikan yörüngesinde Suriye'de çarpıştırılan gruplardan sadece biri. Ancak bu gurup savaşın düğümlendiği yerde yani İdlib'te krizin bir numaralı aktörü.

Amerika'nın örtülü operasyonlarının merkezi olan NATO'nun yeni rotası Batı Asya'ya çevirildi. Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınır hattında, yani ABD'in Akdeniz'e inen büyük terör koridoru planının kalbinde, örgüt kurmak için kollar sıvandı. Hedef Afganistan, Irak, Suriye, Lübnan başta olmak üzere 24 ülkenin sınırlarını değiştirmekti. Projenin adı BOP'tu. Yani Büyük Ortadoğu Projesi.

İdlib'de faaliyette olan HTŞ'nin varlığı da Gladyo'nun Afganistan'daki El Kaidesi ile başladı. El Kaide'den koparılan bir gurup Suriye'de sahaya sürüldü.

Savaşın bir başka noktası Irak'ta ise IŞİD terörü vardı. Suriye'deki gerilim başlayınca Irak'taki IŞİD'lilerin bir bölümü de Suriye'ye aktarıldı. IŞİD'in sözde Musul komutanı olan Ebu Muhammed Culani, Suriye'de ögütlenmek için IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’den destek istedi.

2011'de El-Kaide'den kopan grup, Irak'tan gelen IŞİD ile birleşerek El Nusra kuruldu. Amerika'nın Suriye'yi bölme girişimleri için saha piyonları olarak görev alacak örgüt, ağır silahlarla donatıldı. Binlerce terörist CIA ve MOSSAD tarafından eğitildi.

Suriye'de bir çok katliama imza atan El Nusra kısa zamanda büyük tepki topladı. Dünyanın terör örgütü olarak kabul ettiği El-Nusra'ya ululararası baskıyı azaltmak için basit bir CIA taktiği geliştirildi. Örgütün adı 2017'de HTŞ adını aldı. Örügütün askeri kanadının başına Ortadoğu’daki El Kaide bağlantılı örgütlerin yönetici kadrolarında yer alan El Culani getirildi. Culani, 20 bini aşkın militan ile bölgede IŞİD'e karşı çarpışıyormuş imajını yaratmaya çalıştı.

Ancak politik ve ekonomik dengeler işin aslını değiştirmedi. HTŞ, IŞİD'in bir parçası olarak aynı radikal eğilimlerini sürdürüyor.

Son operasyonlarla birlikte İdlib'te büyük bir bölgeyi kontrol eden örgüt, M4 ve M5 karayolları ile Halep kırsalı Suriye ordusuna geçince büyük bir darbe aldı. Halep kalesini kaybeden HTŞ İdlib'e sıkıştı. Amerika ise kartların yeniden karıldığı sahada varlığını sürdürebilmek için HTŞ üzerinden provokasyonlara ağırlık verdi. Gladyo yine sahnedeydi.

Ankara ise bu süreçte zorlu bir sınavdan geçiyor. Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytin Dalı ve son olarak da Barış Pınarı Harekatı'yla Amerika'nın terör koridoruna balyoz indiren Türkiye İdlib sınavında kafa karışıklığı yaşıyor. Ankara'nın Astana masasına karşı açıklamaları, NATO'ya yapılan görev davetleri, Şam'ı hedef alan siyasi açıklamalar Türkiye'nin çözüme yönelik tutumuna gölge düşürdüğü gibi bölge ülkeleri arasında da güvenilmez bir profil çiziyor.

HABER: DENİZ ÇAĞLAYAN

ulusal.com.tr

idlib astana Gladyo hts