TBMM Başkanı Mustafa Şentop oldu! Mustafa Şentop kimdir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29'uncu Başkanı AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop oldu. Şentop, Genel Kurul'da yapılan seçimi MHP'nin de desteğiyle 336 oy alarak 3'üncü turda kazandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni Başkanı AKP'nin Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop oldu.

Genel Kurulu'nda 29'uncu Başkanı belirlemek için seçim yapıldı. genel Kurulu Binali Yıldırım'dan sonra geçici Meclis Başkanı olan MHP'li Celal Adan yönetti.

Meclis Başkanlığı için 5 milletvekili adaylık başvuru yapmıştı. Ancak seçimden hemen önce AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu adaylığını geri çekti.

Şatıroğlu'nun adaylığını çekmesinin ardından yarışa Mustafa Şentop, Engin Altay, İmam Hüseyin Filiz ve Serpil Kemalbay girdi.

Genel Kurul’da, ilk tur için gizli oylama yapıldı. Oylamada 528 milletvekili oy kullandı. AKP'li Şentop 322, CHP'li Altay 120, İYİ Partili Filiz 35, HDP'li Kemalbay 45 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı. Adayların hiçbiri gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oya ulaşamayınca 2. tur oylamaya geçildi.

İkinci tur oylamada 544 milletvekili oy kullandı. AKP'li Şentop 333, CHP'li Altay 126, İYİ Partili Filiz 35, HDP'li Kemalbay 46 oy aldı. 4 oy geçersiz sayıldı. Adayların hiç biri gerekli 400 oya ulaşamayınca salt çoğunluk yani 301 oyun gerekli olduğu 3'üncü tura geçildi. Bu turda AKP'nin adayı Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, MHP'nin de desteğiyle 336 oy alarak Meclis Başkanı Seçildi.

CHP'nin adayı Engin Altay 124, İyi Parti'nin adayı İmam Hüseyin Filiz 33, PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin adayı Serpil Kemalbay ise 46 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de hazır bulunduğu seçim sonrası Mutafa Şentop teşekkür konuşması yaptı. Ardından da mazbatasını alarak resmen TBMM'nin yeni başkanı oldu.

Mustafa Şentop kimdir?

Mustafa Şentop, 1968 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelmiştir.

Öğretim Üyesi, Prof. Dr; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesinde Kamu Hukuku alanında yaptı.

1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu. Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisans üstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesinde çeşitli idari görevlerde bulundu. Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazarlık, yöneticilik ve editörlük; akademik dergilerde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakemlik yaptı. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü. 4. ve 5. Olağan Kongrelerde AKP MKYK Üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24. Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AKP'yi temsilen görev aldı. 26. Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

Mustafa Şentop 24 Şubat 2019 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29'uncu başkanı olarak seçildi.

İyi düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Şentop, evli ve 4 çocuk babasıdır.

AKP tbmm mustafa şentop